Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвещание в Смолян за насърчаване на слаборазвитите райони

Снимка: Иван Соколов
Президентът Росен Плевнелиев  ще открие изнесено заседание на Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура. Темата е "Държавна политика за насърчаване на икономическата активност в слабо развитите и необлагодетелстваните региони. Алтернативи на традиционните производства". Ще участват представители на правителството и местната власт, неправителствени и браншови организации, както и експерти. 

В интервю за предаването "Преди всички" заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов обясни, че влошаване на показателите за демографско състояние, безработица и БВП на глава от населението вече се наблюдава и в Северноцентралия, в Югозападния и в Югоизточния регион. Според Аспарухов това се дължи на слабата активност на общините. По думите му, областните съвети вече работят усилено по проекти за подобряване на ситуацията в регионите: Сериозно се активираха тези органи, не само поради нещата, които са случиха през зимата, за преодоляване на сътресения. Вече сме в набор на сериозни проекти на територията на плановите региони. В районите, където са тежко засегнати от негативните тенденции, и активността е слаба, каза още Аспарухов.

Председателят на парламентарната комисия по регионална политика и местно самоуправление Найден Зеленогорски: каза: Предложили сме цялостна актуализация на националната стратегия за регионално развитие, за да се преодолее разликата с икономически слабите райони. Идеята е да се намалят междурегионалните различия.  Трябват няколко десетилетия. Качеството на живот не означава само  инфраструктура, а достъп до здравеопазване, образование. Притеснявам се, когато се откриват нови университети, това трябва да става в райони, в които имаме проблеми. Младите да остават там. Трябва да бъдем внимателни по отношение на туризма и по отношение на земеделието. В тежките райони да се инвестира повече в зеленчукопроизводството, овощарство, лозарство. Това създава много повече работни места, отколкото целенасочените инвестиции само в  развитие на зърнопроизводството и не на последно място, да се работи сериозно за развитие на хранително-вкусовата промишленост.

Интервютата на Таня Милушева с Иван Аспарухов и с Найден Зеленогорски можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна