Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Хасърджиев: Профилактиката трябва да е стимулираща за пациентите, а не наказателна

Д-р Станимир Хасърджиев

Близо 70 на сто от българските граждани са пропуснали профилактичния си преглед миналата година, сочи статискиката. В същото време преди дни здравният министър предложи всички граждани, които не минат задължителния профилактичен преглед при личния си лекар, да бъдат принудени да внасят по-големи здравни вноски за следващата година.

Според него избягвайки профилактиката, пациентите не използват финансираните от държавата индивидуални здравни грижи и създават предпоставка за по-скъпо лечение.

Санкциите при непосещение на профилактика не са нито нова идея, нито са нещо уникално за България. Такива мерки се прилагат в множество държави, коментира в предаването „Хоризонт до обед“ д-р Станимир Хасърджиев – председател на Националната пациентска организация.

Според него профилактиката трябва да е стимулираща за пациентите, а не наказателна.

Предстои обсъждане на предложението на д-р Москов, но едно е сигурно – това, което в момента имаме в България, в никакъв случай не можем да го наречем адекватна профилактика и в това отношение министърът най-вероятно ще получи пълната ни подкрепа в това да бръкнем в такава сериозна рана, която касае цялото ни общество и да се опитаме да подобрим нивото на профилактика в страната ни, смята д-р Хасърджиев.

Той посочи, че в момента не е заложен достатъчен бюджет в НЗОК за профилактика на всички български граждани.

Цялото интервю с д-р Станимир Хасърджиев, както и репортаж на Ася Пенчева от Русе, можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна