Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Гърдев: На срещата на Г-20 Китай даде ясен сигнал, че Русия не е изолирана

Снимка: Канал 3

Много са промените след срещата на Г-20 в Китай. Прави впечатление, че всички засегнати теми и въпроси отново "се въртят" с участието на Русия. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" експертът по международна сигурност Димитър Гърдев.

Виждаме неща, които в предишните срещи просто отсъстваха. Най-показателното е, ако можем да си спомним за по-предишната среща – в Австралия, когато руският президент си тръгна по-рано. Сега се наложи да дойде един ден по-рано, също защото програмата му беше толкова наситена, че нямаше да успее. Бяха разисквани наистина важни въпроси! Икономиката стоеше на дневния ред и не биваше да бъде пропускана. Обикновено на тези срещи на Г-20 така се получава, че присъстват и форматът БРИКС. Имаше интересен момент във връзка с ипийчмънта на бразилския президент Дилма Русеф и дали ще бъде осъществена такава среща – тя се състоя, а на нея участваше новият президент на Бразилия, което означава, че форматът продължава да съществува, поне в тази си рамка.

В речите на китайския премиер и на руския президент се е забелязвал нюанс, че Световната търговска организация вече е променена, коментира Гърдев. На форума домакините от Китай са дали и ясен сигнал, че Русия не е изолирана, както и сигнали към политиката на САЩ:

Една държава, която има 4000 години история на политиката и протокола, едва ли би пропуснала такъв важен момент. Те са майстори на церемониите.

Турският президент Ердоган също е имал важни срещи във формата след намесата на страната в Сирия, сподели Гърдев. Той допълни, че Турция е на път да постигне идеята си за буферна зона на територията на Сирия, което е принудило САЩ да бързат.

Виждаме зациклили процеси, свързани с бежанците, от две основни организации. ООН се оказа, че е формат, който не може да разреши въпроса. ЕС изпитва огромни трудности и спорове в самия себе си относно бежанците. България трябва активно да защити своите интереси, включително в двустранен диалог с Турция. За момента ние се осланяхме на общата позиция на ЕС, но, както виждаме, няма такава изградена и поради тази причина е много важно ние да засилим.

Интервюто на Людмила Железова с Димитър Гърдев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени