Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Иван Иванов: Вашингтон ще води спрямо Северна Корея политика на моркова и тоягата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Три големи проблема стоят между САЩ и Китай - търговският баланс и манипулирането на валутния курс, контролът върху ядрените оръжия и ракетите в Северна Корея и третият – американските опасения за разширяващото се влияние на Пекин в Южнокитайско море. Това каза проф. Иван Иванов, преподавател в Университета в Синсинати, в анализ за предаването "Събота 150".

САЩ силно зависят от Китай за постигане на някаква форма за разрешаване на проблема с въоръжаването на Северна Корея, отбеляза Иванов:

Опасността от Северна Корея през последните години нараства – не само, че вече притежават капацитет да преработват ядрено оръжие, но и поради факта, че опитват да постигнат междуконтинентални балистични ракети, които евентуално да могат да достигат западното тихоокеанско крайбрежие на САЩ.

Политиката на Обама на търсенето на среден път и компромис, на стратегическото търпение, не сработи, категоричен бе проф. Иван Иванов. по думите му, пред САЩ има три възможности: директна употреба на сила, директни преговори или прибягване на посредничество от Китай:

Проблемът е, че от една страна Китай не може да контролира Северна Корея, а от друга – Пекин не е показал, че има желание да го направи.

Според проф. Иванов дипломацията сама по себе си, особено във воденето на преговори с режима в Пхенян е много ненадежден механизъм. Той прогнозира, че Вашингтон ще търси комбинация между заплаха за употреба на сила и дипломация, или т.нар. политика на моркова и тоягата:

Обикновено тази политика предполага, че след като се покаже морков, ако морковът не даде резултат, можем да очакваме някаква форма на санкции. Тези санкции може да са насочени към Пхенян, но може да са насочени и към Китай - в опит да накарат Китай да играе по-активна роля.

Мнението на проф. Иван Иванов в детайли слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна