Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Паскалев: Вододайната област около Хасково трябва да се използва за нови кладенци

Минко Ангелов: Рехабилитацията на неработещата станция "Узунджово" 1 може да реши проблема с водата в Хасково в спешен порядък

Вододайната област около Хасково трябва да се използва за сондажи за изграждането на нови кладенци. Това мнение изрази в предаването "Преди всички" инж. Атанас Паскалев, член на УС на Асоциацията по водите. По думите му, в момента се говори главно за следствието, а не за причината градът да се озове в плен на водния проблем. Той призова да се види къде са местата с вододайна дейност и оформени кладенци, които да попълнят голяма част от дефицита, който е между 80 и 100 литра на секунда. Кладенците могат да бъдат и по-дълбоки – 130-150 метра, за да се хванат водоносните пластове, поясни инж. Паскалев. Той изтъкна като предимство факта, че управителят на ВиК Хасково е геолог.

Според инж. Паскалев експресните капиталовложения за решаване на водния проблем на Хасково ще се остойностят в рамките между 3 и 5 милиона лева. 

Относно замърсените кладенци, в средносрочен план може да бъде изградена пречиствателна станция за питейни води, смята инж. Паскалев:

В света няма замърсяване на вода, което да не може да бъде посрещнато от съвременните технологии.

Областният управител Минко Ангелов подчерта пред "Хоризонт", че в краткосрочен план, спешно, проблемът може да се реши с рехабилитация и профилактика на съществуващата помпена станция "Узунджово" 1, която разполага с 12 сондажа. Това, по думите му, е най-бързото и спешно решение, защото става дума за пускане на съществуваща помпена станция и съществуващ водопровод от нея до Хасково. Според експерти на първо време за възстановяването и профилактиката на станцията може би ще бъдат необходими около 1 милион лева, подчерта той.

В дългосрочен план областният управител на Хасково вижда решение в пречиствателна станция, която да обслужва помпени станции "Хасково" 1 и 2, защото има технологии, които могат да се справят с несъответствието по технологичните показатели

Нови сондажи биха стрували много скъпо на българския данъкоплатец, а районът на Хасково, който има залежи и находища на уран, може да е потенциално замърсен, допълни Минко Ангелов относно идеята за нови сондажи.
 
Водата, която в момента снабдява града, вече отговаря на всички показатели за качество на питейната вода, увери областният управител. 

Евентуален воден режим може да засегне кварталите "Кенана", "Болярово" и "Червена стена", но се работи за предотвратяването му, обясни още Ангелов.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени