Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 200 филма в селекцията на 22-рото издание на "София филм фест"

Снимка: www.siff.bg

22-рото издание на "София филм фест" започва днес. По време на фестивала ще бъдат представени 172 пълнометражни игрални и документални филма, както и над 20 късометражни заглавия.

"София филм фест" се открива тази вечер в Зала 1 на НДК с българския филм "Ага" на режисьора Милко Лазаров, който закри преди дни "Берлинале" и пожъна голям успех. Също тази вечер легендарният украински режисьор Роман Балаян ще получи наградата на София за своя принос към киното. Конкурсните филми са 12, а председател на журито е унгарката Илдико Енеди.

"Ралица Петрова, режисьор на "Безбог", който миналата година обиколи над 50 от най-големите световни кино фестивала, и Милан Марич - сръбски актьор, също така и главният актьор във филма "Довлатов" на Алексей Герман Джуниър, както и Георгио Овашвили - грузински режисьор, като ще покажем и най-новия му филм "Кибола". И петият член - това е Клаудия Ландсбергер, продуцент на израелския филм "Смъртта на поетесата", обясни за останалите членове на журито Мира Сталева, заместник-директор на фестивала.

Вим Вендърс и Шон Бейкър са само част от големите имена в киното, които чакаме за София филм фест. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени