Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Люк Скайуокър получи звезда на Земята

10
Марк Хамил, известен най-вече с ролята си на Люк Скайуокър в сагата "Междузваздни войни" (Star Wars) получи своя звезда на Алеята на славата в Холивуд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският актьор Марк Хамил, известен най-вече с ролята си на Люк Скайуокър в сагата "Междузваздни войни" (Star Wars) получи своя звезда на Алеята на славата в Холивуд, съобщава БГНЕС.

Звездата на 66-ия годишния Марк Хамил е 2630-ата на прочутата алея в Холивуд и се намира пред театър "Ел Капитан" в сърцето на Меката на киното, уточнява БТА. На церемонията по откриването ѝ Хамил беше представен под бибиткащите звуци на симпатичния дроид Ар Ту-Ди Ту (R2-D2) от режисьора и създател на "Междузвездни войни" Джордж Лукас и актьора Харисън Форд, превъплътил се в образа на Хан Соло.

"Марк Хамил е персонаж, който не може да бъде описан. Той влага огромен ентусиазъм във всичко, което прави - точно това, което търсех, когато се оглеждах навремето за Люк Скайуокър. Марк напълно оправда очакванията ми", заяви Джордж Лукас, цитиран от БТА. Около 2,5 хиляди души опитаха да видят отблизо церемонията.

Форд не пропусна да изрази съжалението си, че редом с тях не е изпълнителката на ролята на принцеса Лея. Кери Фишър почина през 2016 година. "Аз усещам нейното присъствие, ние много тъгуваме за нея", каза актьорът.


Връщайки словесния жест на Лукас, Хамил сподели: "Нека да сме честни - ако не беше геният на Джордж, днес аз нямаше да съм тук. Каквото и да ме срещна с него, то промени живота ми завинаги по начин, който "отеква" и до ден днешен".
Само допреди няколко години звездата на Марк Хамил едва мъждука. Засенчван дълго време от екранните си партньори в космическата сага - Форд и покойната Кари Фишър, актьорът така и не успява да се реализира в друг централен персонаж на големия екран след излизането на "Междузвездни войни: Завръщането на джедаите" през 1982 г.
Завръщането му като Люк Скайуокър в седмия и осмия епизоди на космическата сага и активното му присъствие в Туитър помагат на Хамил отново да попадне в светлините на прожекторите.

Освен като Люк Скайуокър в оригиналната трилогия "Междузвездни войни" и в седмия и осмия епизоди от поредицата, Марк Хамил е известен и като "гласа" на комиксовия персонаж Жокера в анимационна поредица за приключенията на Батман. Извън ролите в киното и като озвучаващ актьор, Хамил има изяви на театралната сцена и в няколко телевизионни сериала.

Снимки: ЕПА/БГНЕС
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени