Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милчо Манчевски: Възразявам срещу безскрупулното третиране на творческия материал

Снимка: http://www.imdb.com
Тази седмица предаването ни „Радиоприемница“ се излъчва от Дома на киното, където с пълна сила тече 22-рият „София Филм Фест“. Първият ни гост днес бе филмовият режисьор и сценарист Милчо Манчевски, който е тук, за да представи своя последен филм "Bikini Moon". Той ни разказа, че последният път е бил в София преди седем години, за да представи своя филм “Mothers”.
Милчо Манчевски

"Мothers" беше европейска копродукция, заснета в Македония, а "Bikini Moon" e филм, кoйто беше заснет изцяло в Ню Йорк", отбеляза Манчевски. Той посочи, че самата работа по филма му е отнела около година, но около 6 години преди това е търсил финансиране, така че общо работата по лентата е отнела 7 години.

"Но това е независим американски филм и аз съм свикнал да прекарвам много време в намиране на финансиране, защото това не са мейнстрийм филми. Ако искате да направите готови конфекционни филми, можете да снимате всяка година.

Големите студия са просто машини за пари. Няма нищо лошо да се правят пари от това, с което се занимаваш, и е справедливо хората, които дават финансите, да си възвръщат парите и да имат и печалба. Моето възражение е към това безскрупулно третиране на творческия и художествен материал, при което много често се стига до творческа проституция. Има и един друг аспект и мисля, че могат да се правят много интересни творчески и художествени филми, които също да правят пари, но това е въпрос на реклама и маркетинг. Много често студията предварително се отказват от интересните филми, които са предизвикателство за зрителя."

За разликата при финансирането на филми в Щатите и в Европа, за кинокултурата на Стария континент и за това, което търси Манчевски във филмите като автор и като зрител – чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна