Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клаудия Ландсбергер: Гледането на много филми е най-доброто киноучилище

Поредният гост в Радиоприемница е Клаудия Ландсбергер, програмен консултант, член на журито на София филм фест.
 

Клаудия Ландсбергер е партньор в BaseWorx For Film (Амстердам) като консултант по сценарий и развитие на проекти, отдадена на идеята да придвижва проекти напред във всяка стъпка от креативния процес.

Като управител на Eye International е отговорна за развитието на холандската филмова индустрия. Съостновател и първи президент на European Film Promotion, години наред е в селекционния комитет на конкурсната програма на Берлинале и на Hamburg Film Fund. Член е на Европейската филмова академия. 

За да е успешен един сценарий, за „да ме грабне“, той трябва съдържа история, която носи необходимост, която те кара да и вярваш. За професионализма на сценаристите е добре да има училища, в които те да се учат „как се прави“…

Трябва да гледаш много филми, по някакъв начин да ги анализираш, за да разбереш на какво се дължи, кое прави филма добър. Това е най-доброто училище. А също и лоши филми да гледаш…
Може да си добър писател, но за да си сценарист, трябва да имаш усет за драма/тургия. Това си е талант.

Гледането на много филми и анализирането им е най-важно и за сценаристите, и за режисьорите.
Е, може да имаш суперсценарий и да дойде режисьор, който да пре..цака нещата.

Винаги съжалявам, когато по книга се прави филм. Защо да го снимаш, нали вече има едно произведение – книгата… Смятам, че това е слабост – да вземеш наготово нещо, което е добро само по себе си.

Нека си признаем – в Европа няма киноиндустрия. Има филмов свят по някакъв начин. Правят се филми с подкрепата на правителствата. В Холивуд, разбира се – става дума за пари. Началната точка е друга, затова е трудно да сравняваме. Режисьорите в Европа имат лукса да правят кино, което може и никой да не гледа.

Чуйте разговора на Лъчезар Христов с Клаудия Ландсбергер.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени