Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две български ленти на кинофестивала за европейско кино в Чикаго

Снимка: Елена Цанева

С филма “Посоки” на режисьора Стефан Командарев в Чикаго започна 21-ят фестивал на европейското кино, който е най-големият в Северна Америка. Режисьорът отправи кратко видео послание към зрителите в двата салона на филмовия център, които показаха филма едновременно.

До 5 април на жителите и гостите на Ветровития град е предоставена възможността да видят 61 филма от 28-те страни членки на ЕС, сред които още едно българско заглавие -  “Вездесъщият” на друг нашумял напоследък режисьор - Илиян Джевелеков.

Организатор на проявата е филмовият център “Джийн Сискел” - съставна част от Института по изкуствата в Чикаго. Ежегодно киноцентърът е домакин на над 1 600 прожекции и най-малко 100 други филмови прояви.

След прожекцията на „Посоки“, зрителите опитаха българска луканка и баница и продължиха да коментират видяното. ”Беше много приятен филм. Богат с детайли, натюрел и емоции. Това беше първата ми възможност да гледам български филм", е оценката на Робърт Питрик. “Мисля, че режисьорът е направил нещо страхотно, показвайки един разказ, който се развива само за една вечер. Показва държавата и онова, което се случва в нея много ясно“, казва Рон Уу.

Шарлийн Соби, работила повече от 3 години за българо-американския инвестиционен фонд в България, коментира, че открива във филма и оптимистични елементи. По думите й, той показва, че 
в България все още че има още добри хора.

Още за събитието слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!