Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На крачка зад Серафима" ще бъде излъчен за последно у нас на 27 март

Сцена от филма "На крачка зад Серафима"
Снимка: siff.bg

15-годишният Габриел от филма "На крачка зад Серафима“ постъпва в семинария, за да стане свещеник. Макар прилежен в началото, бързо бива обявен за бунтар.

"На крачка зад Серафима" е история за съзряването", казва актьорът Стефан Янчу, изиграл Габриел. Връщане назад във времето е за режисьора и сценарист Даниел Санду, който разказва собственото си юношество.

Всичко започва, когато 13-годишният Даниел, чието второ име всъщност е Габриел, решава да постъпи в духовно училище. Определя се като обикновено дете от семейство, което ходело на църква няколко пъти в годината:

"Трябваше да постъпя в гимназия, а те всичките ми изглеждаха еднакви. Може би съм бил малко по-арогантен за възрастта си, но исках нещо специално. Научих за семинарията и в главата ми тя веднага ми заприлича на училището на Хари Потър. Е, в онези времена книгите за Хари Потър още не бяха написани, но си помислих, че в това училище ще науча всякакви неща, подобни на научна фантастика, които свързват хората с Бог. Така че – нямахме си училище като НАСА например – и това беше второто най-близко до специалното нещо, което търсех".

20 години след семинарията Даниел не съжалява за миналото и не би променил нищо, дори да можеше:

"Не направих големи грешки, само малки, които са естествени за тийнейджър. Няма от какво да се срамувам. Дори се гордея с доста от решенията, които взех, както и с някои от грешките. Те ме направиха човека, който съм днес". 

Филмът веднага получава неочаквано много и все положителни отзиви – и от киносредите, и от широката публика. Получи и 15 номинации за румънските филмови награди тази година, най-много от всички филми, както и се нарежда на второ място по гледаемост, въпреки че не е толкова широкоразпространен в киносалоните.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Лора Търколева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени