Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът "Ненужен герой" закрива "София филм фест"

Стефан Командарев
Снимка: БГНЕС

Филмът „Ненужен герой“ на Стефан Командарев може да бъде видян утре в Дома на киното като закриващ програмата на „София филм фест“. Той е част от кино документалния проект - омнибуса „Окупация 1968“ - разказ за войниците от армиите на Варшавския договор, които бяха изпратени в Чехословакия, за да потушат Пражката пролет. В интервю за предаването „12+3“ на „Хоризонт“ Командарев разказа за лентата:

„След доста четене историята за нелепата смърт на младши сержант Николай Николов излезе от само себе си като изключително интересна, силна и показателна за времето. Той е бил един от 2000 български войници, изпратени в Чехословакия. Той е единствената жертва от петте армии, единственият, загинал от ръцете на чехословашки граждани. Има и други загинали, но те са по скоро в резултат на инциденти, боравене с оръжие и т.н.“.

„Искахме да разкажем за съдбата не само на загиналия войник, но не по-малко интересна беше и съдбата на паметниците, които са останали в негова чест и за това какво се е случвало с тях през годините. Самата история за смъртта на войника е показателна за мястото на малкия човек в голямата мелница на събитията. Показали сме различните страни на историята. Това, което ни радва, е, че се опитахме костите му да намерят покой", коментира още режисьорът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна