Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Филмът "Дистанция" ще бъде излъчен утре в Чешкия център


Утре от 18.00 часа в Чешкия център ще бъде излъчен филмът "Дистанция". Той е посветен на събитията след потушаването на Пражката пролет.

"През август 1968-а семейството ми напусна България и замина за Прага" - така започва документалната лента "Дистанция", чийто автор е Албена Михайлова - българска художничка, която живее вече 24 години в Швейцария. Филмът й е една лична история за самоубийство, за дълго пазени семейни тайни и събития, случили се малко след потушаването на Пражката пролет:

"Времената се промениха. Ние пораснахме и видяхме света по-различен от този на нашите родители".

В началото на 70-те години в едно българско семейство младеж слага край на живота си. Това семейство наскоро се е завърнало от Прага, където е преживяло събитията от 68-а. След смъртта на сина им бащата е смазан от болка и вина, а майката замълчава. 40 години по-късно сестрата търси открит диалог с майка си. Сестрата е авторката на филма Албена Михайлова. В интервю за "Хоризонт" тя разказа:

„Това е моята лична история, историята на моето семейство. Филмът се получи една много интимна история. Две жени - майка и дъщеря - аз се опитвам да се дистанцирам от собствения си образ - се опитват да преработят една трагична история, която се случва в семейството ни. Докато майката през цялото време не иска да говори за това, дъщерята, тоест аз, тръгвам по нейните разкази и събирам семейни архиви, за да разкажа историята за брат ми. Брат ми слага край на живота си през 72-ра година. Причините не са много ясно и не могат да бъдат изяснени до ден днешен“.

Лична драма или политически акт е самоубийството на брат й? Разтърсващи факти рефлектират върху съвремието и поставят много въпроси. Албена Михайлова признава, че това е първият й дългометражен документален филм:

„Върху моя филм започнах да работя основно с цел да го завърша 2008-а. 8 години трябваше да пътувам, да заснемам, да търся архиви, за да се получи този продукт. … Аз имах точна представа за крайния резултат. Това, което в края на краищата се получи, неслучайно и заглавието на филма се промени, напасвайки се на съдържанието - "Дистанция", а всичките тези години, когато го развивах, заглавието беше "Пара и вяра".

Днес майка й е на 90 години. За сина си Стилиян не е отронвала дума цели 40 години. Разказът й започва едва след 2005-а. Какъв е той - ще разберете, ако гледате "Дистанция".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени