Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бенин и Чад избират президент

Президентът на Чад Идрис Деби пристига за предизборен митинг в столицата Нджамена, 6 април 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В две африкански държави - Бенин и Чад, днес се провеждат избори за президент.

В Бенин държавният глава Патрис Талон се бори за преизбиране срещу двама далеч по-малко популярни съперници, предава Франс прес.

Значимите опозиционни политици са в изгнание, в ареста или не бяха допуснати до надпреварата, отбелязват от агенцията, според която това е причината за мащабните протести срещу Талон, които ескалираха през последната седмица.

Вчера АФП съобщи и че изборни книжа не са достигнали до редица места в Бенин заради блокади на големите пътища.

В Чад за президентския пост отново се бори Идрис Деби, който е готов да продължи своето 30-годишно управление въпреки нарастващите признаци на недоволство на народа от ръководството му, изтъква Ройтерс.

От агенцията припомнят, че решението на Деби да поиска шести мандат доведе до протести и сблъсъци със силите за сигурност в страната.

Както и че първоначално в президентската надпревара се включиха 16 души, но след решение на Върховния съд броят на кандидатите за държавен глава на Чад намаля на шестима.

Сред тях са 55-годишния бивш премиер Алберт Пахими Падаке и 54-годишната Лиди Беасемда -  първата жена, кандидатирала се за поста в историята на Чад. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!