Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мароко пита: Каква е позицията на Испания за Западна Сахара

Мигранти чакат да се промъкнат през ограда в опит да преминат границата от Мароко до испанския анклав Сеута, Северна Африка, 18 май 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мароко заяви, че дипломатическата криза с Испания, която предизвика наплив от мигранти в Сеута, няма да завърши, докато Испания не обяви своята позиция по отношение на Западна Сахара.

Според Рабат приемането в Испания за лечение от коронавирус на лидера на военната групировка „Полисарио” Брахим Гали е разкрило „заговор за подкопаване на териториалната цялост“ на арабската държава.

От Рабат сравняват ситуацията с опита за обявяване на независимост на Каталуня, като уточняват, че никога не са подкрепяли сепартизма в Испания.

За пример се дава посещението на каталунска икономическа делегация през 2012 година, когато по молба на Мадрид властите в Рабат не допуснаха срещи на високо ниво, а 5 години по-късно отказаха да се срещнат с каталунските лидери, искащи независимост.

„Мароко винаги е проявявало солидарност с Испания“ и прави разлика между „приятелството на испанския народ и вредите, причинени от определени политически кръгове“, се казва още в изявлението на външното министерство в Рабат.

Според мароканските власти е нарушено доверието и взаимното уважение между двете държави и затова очакват позицията на Испания за Западна Сахара. Тя е била испанска колония до 1976 година, след което започва партизанска война между Мароко и Алжирския фронт „Полисарио”, която приключва през 1991 г., след като ООН договори примирие и разположи мироопазващи сили.

В момента Мароко контролира 75 % от територията, но „Полисарио” създаде Сахара Арабска Демократична република с правителство в изгнание в Алжир и признава за президент Брахим Гали, избран през 2016 година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна