Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 години след Арабската пролет отново политически вълнения в Тунис

Снимка: БГНЕС

10 години след Арабската пролет отново има политически вълнения в Тунис.

Сблъсъци избухнаха днес между привърженици и противници на президента Каис Сайед. Напрежението нарасна след решението на държавния глава да уволни премиера и да замрази дейността на парламента.

Протестите срещу парализата на институциите са аргументът на президента Каис Сайед да уволни премиера Хишем Мешиши, да спре работата на парламента за 30 дни, да свали имунитета на депутатите и да поеме функциите на главния прокурор. Сменени ще бъдат и министрите на отбраната и правосъдието.

В основата на масовото недоволство е икономическата криза, която се разраства заради пандемията. Събитията се разгръщат на фона на високата заболеваемост от коронавирус. В тази обстановка има случаи на грабежи и насилие, каза президентът:

"Беше необходимо да бъдат предприети извънредни мерки в тази ситуация".

Пред парламента в Тунис се събраха привърженици и противници на президента, като двете групи се замеряха с камъни и скандираха срещу опонентите си.
 
Председателят на парламента Рашид Гануши оглави седящ протест пред парламента, след като военни му попречиха да влезе. Гануши и правителството обвиниха президента, че е направил преврат, демонстрираха и техни привърженици:
 
"Решенията на президента не са правилни, те са в разрез с конституцията и реалността. Връщат ни отново към 1954 година. Позорно е парламентът да бъде блокиран /с танкове/", коментира тунизиец.

Кризата в Тунис беше коментирана и в чужбина.

Загриженост изразиха от Турция (с призив за възстановяване на законността и запазването на демократичните постижения на Тунис). Говорителят на президента Ердоган написа в Туитър:

"Отхвърляме спирането на демократичния процес и пренебрегването на демократичната воля на народа в приятелски и братски Тунис".

Германия също изрази надежда Тунис да се върне "възможно най-скоро към конституционния ред".

"Надяваме се, че нищо няма да застраши стабилността и сигурността на хората в тази страна", заявиха от Кремъл, подчертавайки, че Русия следи ситуацията.

Агенция Ройтерс определя събитията в Тунис като най-сериозния тест за демокрацията там от революцията преди 10 години.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени