Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралия отваря през ноември затворените граници заради пандемията

Премиерът Скот Морисън на пресконференция в Канбера, 1 октомври 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австралия планира да отвори международните си граници през ноември след година и половина с едни от най-строгите мерки срещу Covid-19 в света.

От март 2020 г. Австралия забрани на собствените си граждани да напускат страната. Тази политика получи подкрепа, тъй като помогна за потискането на епидемията, но също така доведе до разделянето на много семейства.

„Време е да върнем живота на австралийците“, каза премиерът Скот Морисън.

От началото ноември хората ще имат право да пътуват, когато техният щат достигне ниво от 80% ваксинирани, посочи той.

Пътуванията няма да бъдат незабавно позволени за чужденци, но правителството заяви, че работи за „посрещането на туристи“.

В момента хората могат да напуснат Австралия само по изключителни причини, като съществена работа или посещение на умиращ роднина.

Входът в страната е разрешен, но има строги ограничения на броя пристигащи, което оставя десетки хиляди австралийци, блокирани в чужбина.

Скот Морисън каза още, че задължителната 14-дневна хотелска карантина в Австралия, която струва на всеки пътник 3000 австралийски долара, ще бъде прекратена. Тя ще бъде заменена със седем дни домашна карантина за ваксинирани пътници.

Когато на неваксинирани пътници бъде разрешено да влизат в страната, те ще трябва да се изолират за 14 дни. Очаква се да се увеличи търсенето на полети и авиолиниите вече предупредиха за забавяне при възобновяването на услугите.

Сидни, Мелбърн и Канбера в момента са под локдаун заради скок на случаите. Това помогна за ускоряване на приема на ваксини през последните месеци.

Очаква се Нов Южен Уелс, който включва и Сидни, да стане първият щат, който ще премине прага от 80% ваксинирани след няколко седмици.

Куинсланд и Западна Австралия заплашиха да останат със затворени граници, докато процентът на ваксинираните стане още по-висок.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!