Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военен преврат в Судан, задържаха премиера

| обновено на 25.10.21 в 12:32
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въоръжени сили задържаха премиер на Судан, след като е отказал да подкрепи извършвания от тях преврат, съобщи Министерството на информацията. Това става след седмици на напрежение между военно и цивилно ръководство в битката за властта след свалянето на автократа Омар ал Башир.

Членове на Суданския управляващ съвет и министри от преходното правителство на премиера Абдала Хамдок също са арестувани, допълва Министерството на информацията в съобщение, публикувано във Фейсбук.

Достъпът до интернет в страната е спрян, основните пътища и мостове в столицата Хартум са разрушени.

Военнослужещи щурмуваха сградата на държавната телевизия в град Омдурман и в ефир бяха пуснати патриотични песни.

По улиците излязоха хора, запалиха гуми и изградиха барикади от тухли в знак на протест срещу военния преврат.

Летището в столицата Хартум не работи.

САЩ и ООН осъдиха военния преврат в Судан. 

Специалният пратеник на Съединените щати за Африканския рог - Джефри Фелтман заяви, че Вашингтон е дълбоко разтревожен от съобщенията за военен преврат. „Всякакви промени в преходното правителство поставят под риска американската помощ“, написа Фелтман в Туитър.

ООН определи арестите на управляващи като „неприемливи“.

Загриженост изразиха Европейският съюз и Арабската лига.

Судан преминава трънлив преход, белязан от политическо разделение и битки за власт след свалянето на Башир през април 2019-та година след 30 годишно управление.

От август 2019 г. страната е управлявана от администрация от цивилни и военни, натоварена с прехода към пълно гражданско управление.

Основният граждански блок - Силите за свобода и промяна, които бяха начело на протестите срещу Ал Башир през 2019 г., се разцепи на две фракции.

Миналата седмица десетки хиляди излязоха на протести в няколко града, за да подкрепят прехвърлянето на властта към цивилното управление, а пред президентския дворец в Хартум има седящ протест с искане за военно управление.

Абдала Хамдок/ЕПА/БГНЕС

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!