Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Културни войни“ с Владислав Апостолов:

Либералното заличаване на Джоан Роулинг

Владислав Апостолов
Снимка: Ани Петрова

Продължава потресаващата психодрама с трансджендър фанатиците, пардон, активистите, които заличават културни величия, най-вече Джоан Роулинг, обвинени в „престъпления срещу прогреса“ и  корпоративното кредо, че всеки, който се „усеща“ като жена... е жена, а всеки, който твърди, че има биологична реалност на пола, отива на туитър кладата.

Пропагандната кампания срещу Роулинг и други прочути фигури, отказващи да коленичат пред култа, придоби по-притеснителни очертания тези дни. Транс активисти и протестъри се снимаха до дома на авторката на „Хари Потър“ в Единбург така, че да се види нейният адрес. Болезнено ясно стана, че тези психопати... извиняваме се отново, тези „демонстранти“ показват адреса на Роулинг като посока и призив за гневните либерални тълпи да се стичат и да я тормозят пред вратата. Изпитана в годините тактика на „мирните протестиращи“ за „човешки права и социална справедливост“. Помним какво стана с водещия Тъкър Карлсън, принуден да премести семейството си в друг град.

Това се случи дни след като стана ясно, че Роулинг няма да участва в празничното събиране на екипа на „Хари Потър“ по повод 20 години от излизането на първия филм, вдъхновен от нейните собствени книги. Ето това е истинска „хибридна“ атака, ако позволите иронията. На високо корпоративно ниво Роулинг е заличена от честването на нейното собствено творчество и няма да се появи на официално събиране на всякакви хора, капитализирали през годините върху нейните книги.

На улично-протестърско ниво тя е заплашвана директно пред собствения ѝ дом от умопомрачени изверги, които съзнателно правят адреса на писателката публичен, знаейки много добре, че в техните среди е пълно с психари, готови да я тормозят и тероризират постоянно.

Това е ситуацията с борбата за правата на малцинствата, дами и господа. Последните две думи от предното изречение вече сигурно са престъпление от омраза. За нейно щастие, и за разлика от множеството други жертви на такъв терор, Роулинг е могъща мултимилионерка и може да си позволи директна битка с токсичното движение.

Тя написа в профила си в туитър как тримата активисти са „разобличили“ къде живее с цел да я сплашат и накарат да млъкне.

Нека припомним и защо се случва своеобразния „либерален джихад“ срещу една от най-либералните и прочути феминистки на планетата. През 2019-а тя си позволи да защити британска служителка, уволнена от своята работа, защото казала, че мъжете не могат да стават жени. После самата Роулинг критикува малоумния нов термин „менструиращи хора“ и каза, че истинският феминизъм означава признаване на биологичната основа на пола и женската идентичност.

Това беше достатъчно тя да се превърне в инкарнация на злото за транстъплите и слугуващите на културната революция мейнстрийм медии, които драстично смениха тона към бившата си икона Роулинг. Ето това беше обръщане на палачинката. Българските медии могат само да мечтаят за подобни пируети. Роулинг написа още, че може да покрие цялата си къща със смъртните заплахи, които е получила от трансджендър общността.

Буквално най-богатата и продавана писателка беше премахната от събитие, посветено на собствените ѝ свръхуспешни книги, а после получи и директна заплаха пред дома ѝ. Сега си представете какво се случва на хора, които не притежават платформата и парите на Роулинг, но и те като нея знаят и не се страхуват да кажат, че има биологични разлики между мъже и жени. Шегите са си шеги, но е важно да се каже какво точно се случва – това е терор. И то в името на една откровена и анти-научна фалшификация.

Гладът за ритуални жертви в името на актуалната политическа и културна патология не се изчерпва с авторката на „Хари Потър“. Наскоро прочутият театър Old Vic отмени постановка на легендарния режисьор и член на „Монти Пайтън“ Тери Гилиъм заради негови коментари, които били притеснили служители на театъра. Какви ли са тези коментари? Гилиъм просто подкрепи комика Дейв Шапел, който беше атакуван за същите престъпления срещу партийната линия. Ето го и алгоритъмът на мракобесието - Шапел казва, че има мъже и жени и става мишена на чудовищна очерняща кампания, Гилиъм подкрепя Шапел, а лондонски театър заличава новата постановка на Гилиъм.

Опитите за заличаване на прочути фигури с иначе „правилни“ либерални нагласи по другите въпроси е продукт на стремежа към пълен контрол върху културата и публичния разговор. Дисиденти не се допускат. Може да си съгласен с всички други официални лъжи, но следва да бъдеш подчинен, ако се бунтуваш срещу една от най-големите – буквална фалшификация на биологичната реалност.

Дори в магическите заклинания от „Хари Потър“ и фарсовите скечове на „Монти Пайтън“ има повече факти отколкото в нещото, което най-могъщите медии и корпорации налагат като норма, недопускаща критика и скептицизъм. Но колко дълго може да се надува идеологически балон с лъжи, преди да се пръсне от законите на физиката? Предстои да разберем. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени