Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дете с менингит е починало в София

| обновено на 02.12.21 в 14:06
Детска градина №37 "Вълшебство"
Снимка: БГНЕС

При 23-ма души, контактни на починалото 5-годишно дете от 37-ма детска градина е установен менингокок.

Това съобщи столичната РЗИ като се позова на резултатите от изследваните проби на контактни на починалото дете деца, техните братя и сестри и персонала от групата в детската градина.

Очакват се резултатите от изследването на всички деца в градината и персонала ѝ, както и резултатите от аутопсията на починалото дете.

5-годишно дете, едно от заразените с бактериален менингит в столична детска градина, е починало в петък. Това беше потвърдено днес.

Става въпрос за първото инфектирано дете. То е било в трета група. Инфекцията се е развила много бързо.

Директорът на 37-ма детска градина „Вълшебство“ в район Павлово Гергана Петрова поясни за БНР, че в четвъртък на детето му е прилошало, вдигнало е температура, дали са му медикамент за сваляне на температурата, след което детето е повърнало, а родителите са го прибрали.

Вчера през деня са били тествани всички родители, деца и персонал на детското заведение.
След направени изследвания бактерията е открита при още 16 деца и двама възрастни от персонала на детското заведение.

Превантивно им е изписан антибиотик.

Петрова заяви още, че сградата е напълно дезинфекцирана, но остава затворена за неопределено време: "Фирма дезинфекцира целия корпус, своевременно целият персонал на детската градина направи дезинфекция на всички групи. Очакваме живот и здраве да се завърнат децата отново в детската градина. Не мога да кажа кога, очаквам разпореждане от здравните власти, това е в техните правомощия".

Предстои да бъдат направени втори проби на децата, които са носители на бактерията.

В две болници са потърсили лекарска помощ родителите на починалото от менингит дете в София, но не са успели да намерят лекар, каза Михаела Кръстева, родител на едно от децата, носител на бактериален менингит, което е било в контакт с починалото момче:

„Обикаляли са цяла нощ и накрая в „Пирогов“, но при наличие на такава бактерия и остро протичащи симптоми трябва да се реагира за секунди, за часове, за минути. В Педиатрията не е имало кой да ги приеме в 4,30 призори. От там в Инфекциозна няма никой, няма кабинет дежурен. От там в „Пирогов“ веднага са ги приели“.

Михаела Кръстева обясни още за БНР, че са чакали още от петък вечерта под огромно притеснение да отидат в понеделник в РЗИ, за да видят резултатите на останалите деца. Притеснени са всички родители от групата, сподели Кръстева, според която им липса информация къде могат по всяко време децата да бъдат прегледани и изследвани.

"Защото при наличието на такава бактерия трябва да се реагира за минути, а не да обикалят по болниците...", каза още за "Хоризонт до обед" Кръстева.

Лекарите са направили всичко възможно, но не са успели да спасят 5-годишното момченце.

Чуйте още по темата в звуковите файлове. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени