Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Демерджиев: Прокуратурата неглижира правосъдното министерство

| обновено на 02.12.21 в 18:00
Иван Демерджиев
Снимка: БГНЕС

Служебният правосъден министър Иван Демерджиев възнамерява да внесе искане за търсене на дисциплинарна отговорност на прокурори, които отказват да предоставят на екипа му информация за случайното разпределение на делата в държавното обвинение.

За първи път през юли е била поискана информация от прокуратурата, обясни Демержиев.  Година и няколко месеца по-рано Обвинител номер едно Иван Гешев обяви, че системата за случайно разпределение е компрометирана и отворена за манипулация на делата:

"Този, който сочи с пръст съдебната система, трябва сам да убеди обществото, че в неговата система нещата се случват по различен начин. Аз не оставам с такова убеждение".

Още два пъти от екипа на Демерджиев са напомнили, че чакат информация:

„Исках информация по отношение на начина, по който те разпределят своите производства, след като имат претенции към съдилищата. Още лятото. Не няма отговор, но три пъти си разменяхме писма. Последно ме питаха във връзка с кои правомощия на министъра го правим. Подробен отговор сме изпратили. Комуникацията се води през заместник главен прокурор, името не е толкова важно. Няма реакция, няма и действия, за мен това е неприемливо“, каза служебният правосъден министър. 

Комуникацията е била със заместник на Иван Гешев, обясни правосъдният министър, който се готви отново да сезира Прокурорската колегия с искане за наказание на прокурори, след това за тримата от случая "Осемте джуджета".

Иван Демерджиев повдигна завесата и на он лайн разговора си от преди дни с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. По нейна инициатива правителството разшири броя на институциите, които могат да я сезират - право, което доскоро имаше само прокуратурата.

"Госпожа Кьовеши ясно каза. Тя ги нарече "малки дела". Аз ги наричам "случаи, които не са с обществена важност. Действително малки дела са стигали до нея. Това е един значителен период от време, в който не е получен сериозен сигнал. Решихме да направим опит това да се промени".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!