Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Бобева: Мечтая си някой министър на финансите да каже не само хубавите новини

България не е в икономическа криза, заяви тя

Снимка: БГНЕС

"Мечтая си някой министър на финансите да каже не само хубавите новини, но и лошите. Свикнахме политиците през последните години да ни казват само хубавото, а да замитаме под килима лошото". Това заяви пред БНР проф. Даниела Бобева, икономист, преподавател, вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски.

Според нея е добра новина състоянието на бюджета:

"Това, че не сме изтеглили толкова кредити, колкото е бил лимитът, означава, че сме прекалили с планирането на теглене на дълг. ... Прекомерното теглене на дълг е толкова вредно, колкото да правим големи дефицити".

Проф. Бобева  коментира, че Бюджет 2022 не сме го виждали в цялост, а се представят само числа, хвърлени в пространството:

"Това е проблемът. Не можеш да планираш заплати, да говориш за увеличение на пенсии, без да имаш реалистична представа за това какво ще се случи следващата година".

Тя сподели, че има две много сериозни съмнения към това, което каза служебният министър на финансите Валери Белчев.

"Не виждам в бюджетната рамка, която той представя, това да е бюджет на реформите. Това е бюджет на популистка инерция - да хвърлим някакви идеи за заплатите и пенсиите, но ако инфлацията ги изяде?". 

"Бюджетът е закон, той не е на Министерски съвет, а е на Народното събрание, което го приема. Парламентът ще може да изложи виждания, защото там е мястото, където да се формират приоритетите. Бюджетът не е цел, а е средство за постигане на определени приоритети. затова трябва да чуем от НС какво искаме от този бюджет. Очаквам в парламента нещата да си дойдат на мястото", каза още проф. Даниела Бобева и добави:

"Ние не искаме правителство, което не просто да оцелее тази зима, а ясно да ни каже какво точно ще се случва през следващата година. А ние имаме и бюджетна рамка за 3-годишен период. Ако се концентрираме само върху заплатите и пенсии, няма да стане тази работа".

Проф. Бобева обобщи, че България не е в икономическа криза и подчерта, че няма агенция, която да прави прогноза за българската икономика и да дава спад за 2022-ра.

Интервюто на Снежана Иванова с проф. Даниела Бобева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!