Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Пенчев: Имам леко притеснение да не направим рязък скок към социализма

Ивайло Пенчев
Снимка: БГНЕС

"Имам леко притеснение да не направим рязък скок към социализма, защото виждам как социални и социалистически тези стават мейстрийм". Това мнение изказа пред БНР предприемачът Ивайло Пенчев, собственик на "Уолтопия", в коментар за водените преговори за коалиционно управление.

Той подчерта, че вярва в солидарността, но не вярва в насилствената солидарност:

"А държавата е източник на насилствена солидарност. Никога в историята държавата не е помогнала на никого. Тя само казва на едни хора, които работят повече и по-ефективно, да помагат на други, които работят по-малко и по-неефективно. Държавата насилва работливите да помагат на неработливите. С това не съм съгласен".

Ивайло Пенчев е на мнение, че не трябва да има минимална работна заплата и подчерта, че пазарът определя нивата на заплатите, а не ги определя администрацията.

Според него ентусиазмът на младите партии е нещо хубаво, но "колко от обещаните неща наистина ще се случат е функция на способността на тези политици да сбъдват мечти".

"Надеждата ми е, че ще стане по-добре, защото предната власт в духовен план ни беше вкарала във феодализма", сподели той и добави, че очакваната управляваща коалиция няма да е много стабилна и е притеснително това, че няма идеология зад тази коалиция.

Пенчев посочи, че подкрепя преговарящите за правителство:

"Обещанията за нулева корупция е нещо, което ме спечели да гласувам за тези хора, но трябва и план как да се пребори корупцията".

Интервюто на Снежана Иванова с Ивайло Пенчев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!