Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голям пожар изпепели южноафриканския парламент в Кейптаун

| обновено на 02.01.22 в 20:44
Пожар в южноафриканския парламент в Кейптаун
Снимка: Ройтерс

Голям пожар, избухнал рано тази сутрин, изпепели сградата на парламента в южноафриканския град Кейптаун. Видеозаписи от мястото показаха облак черен дим, изпълващ небето, и огромни пламъци, излизащи от покрива на сградата. Няма пострадали хора.

Сградата на парламента в Южна Африка е напълно изгоряла, обяви говорител на властите в Кейптаун.

Задържан е мъж, заподозрян за пожара, предстои той да се яви пред съда във вторник.

Президентът Сирил Рамафоса посети мястото и нарече случилото се "ужасно и опустошително събитие".

Президентът добави, че пожарогасителната система на сградата не е функционирала правилно.

Екип от огнеборци се бореха с пламъците в продължение на часове, преди да бъдат принудени да се отдръпнат и да потърсят подкрепления.

Кметът на Кейптаун предупреди, че окончателното потушаване на пожара може да отнеме още часове. Служители на пожарната и спасителната служба казаха, че гасенето е затруднено заради килимите и дървените подове в сградата.

Съобщено беше, че пламъците са тръгнали от офисите на третия етаж и бързо се разпространили към залата на Националното събрание - долната камара на парламента.

Все още не е ясно какво е причинило избухването на пожара, разгорял се само часове след държавното погребение на архиепископ Дезмънд Туту в катедралата Сейнт Джордж, близо до парламента.

Властите съобщиха, че покривът на старата зала е "изчезнал напълно", но още не са оценени всички щети. Историческата парламентарна сграда в Кейптаун е съхранявала колекция от редки книги, както и оригиналното копие на африканския национален химн.

Министърът на общественото строителство и инфраструктурата Патриша де Лил коментира:

"Това е много тъжен ден за нашата демокрация, защото парламентът е домът на нашата демокрация. Парламентът също така е стратегическа ключова точка. Всички въпроси ще бъдат разследвани. Полицията вече започна разследването, съдебна медицина е тук. Засега не можем да ви кажем откъде точно е тръгнал огънят", посочи Де Лил.


Парламентът на Република Южна Африка в момента не заседава заради празниците.

Сградата в Кейптаун се състои от три части, като най-старата датира от 1884 г. В по-новите части, построени през 20-те и 80-те години на миналия век, се помещава Националното събрание.

Миналата година пожар опустоши част от библиотеката на университета в Кейптаун, която беше дом на уникална колекция от африкански архиви.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!