Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

56 убити и 30 ранени при въздушен удар в лагер за вътрешно разселени лица в Етиопия

Снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

56 души са били убити, а 30 ранени, сред които и деца, при въздушен удар в лагер за вътрешно разселени лица в Етиопия, предаде Ройтерс. Атаката е станала в размирния район Тиграй, където повече от година правителствените войски водят битка с местните бунтовнически сили.

Въздушният удар в лагера в град Дедебит в северозападната част на областта Тиграй, близо до границата с Еритрея, е бил извършен късно снощи. Информацията за агенция Ройтерс е съобщена от двама хуманитарни работници, пожелали анонимност. Според тях сред ранените е имало много деца.

Говорителят на Народния фронт за освобождение на Тигрaй - доминиращата партия в региона, чиито сили се бият срещу правителствените части, написа в туитър, че е била извършена "поредна груба атака с дрон от премиера Аби Ахмед, която е отнела живота на 56 невинни лица".

По-рано правителството на Етиопия отрече информациите за целенасочени нападения срещу цивилни в продължаващия 14 месеца конфликт между лоялните на премиера Ахмед части и бунтовническите сили в Тиграй.

В същия ден преди атаката правителството освободи от затвора няколко опозиционни лидери и обяви, „че започва диалог с политическите опоненти за деескалация на напрежението и да бъде насърчено примирието".

Конфликтът започна през ноември 2020 г., когато по заповед на Аби Ахмед беше извършена военна офанзива срещу местните сили в Тиграй в отговор на атака срещу военна база на правителствените сили в района.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!