Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Циклонът „Бацирай” взе жертви в Мадагаскар, десетки хиляди напуснаха домовете си

| обновено на 06.02.22 в 15:46
Жители на квартал Analamahitsy, чиито къщи бяха застрашени от срутване, са преместени в основно училище в Антананариво, Мадагаскар, 5 февруари 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 6 души са загинали, а близо 48 хиляди са били принудени да напуснат домовете си в Мадагаскар, след като мощният циклон „Бацирай“ удари тази нощ острова в Индийския океан, предаде АФП.

Директорът по управлението на риска в националната агенция за бедствията Паоло Емилио Рахолинариво съобщи броя на загиналите и тяхното местоположение в текстово съобщение до АФП, но не даде повече подробности. Бурята донесе проливни дъждове и ветрове.

По-рано беше съобщено, че „Бацирай” отслабва, но опасността от наводнения  и щети остава поради проливните дъждове и силните ветрове, развихрили се над източен Мадагаскар с напредването на циклона.

По данни на Метео Мадагаскар средната скорост на ветровете е намаляла почти наполовина до 80 километра в час, докато най-силните пориви са паднали до 110 км/ч от 235 км/час, когато „Бацирай” достигна сушата в събота вечерта.

Циклонът ще достигне днес до и Мозамбикския канал.

Вчера вечерта „Бацирай” стигна до сушата в района Мананджари на 530 км югоизточно от столицата Антананариво/Тананариве. Удари района като "интензивен тропически циклон" с ветрове от 165 км/ час, каза за АФП Фали Аритиана Фабиен от Агенцията за управление на бедствия в страната, цитиран от БГНЕС.

Само час и половина, след като за първи път удари сушата, близо 27 000 души бяха напуснали домовете си, посочи Фабиен. Той добави, че Агенцията разполага с места за настаняване и храна, има планове за търсене и спасяване и медицински грижи за пострадалите.

Чували с пясък са поставени на покрива на къща, за да не го отнесат ветровете на приближаващия циклон Бацирай, Антананариво, Мадагаскар, 5 февруари 2022 г./Снимка: ЕРА/БГНЕС

В края на януари тропическата буря „Ана“ взе 70 жертви в три държави в южната и югоизточната част на Африка - Мадагаскар, Мозамбик и Малави. Десетки хиляди хора пострадаха, беше повредена инфраструктура.

На 27 януари Мадагаскар съобщи за 41 загинали, 18 души са загинали в Мозамбик, а 11 -  в Малави.

Бурята, вече отслабнала, премина и над Зимбабве, но там не се съобщава за смъртни случаи.

В трите най-силно засегнати страни бяха повредени десетки хиляди домове. Някои от тях се срутиха от проливния дъжд и затрупаха жертвите си под развалините.

Мостовете бяха отнесени от пълноводните реки, а добитъкът се удави и потопи нивите, унищожавайки поминъка на семействата по селата.

В Мадагаскар 110 000 души трябваше да напуснат домовете си. В столицата Антананариво училища и спортни зали бяха превърнати в спешни убежища.

В северната и централната част на Мозамбик „Ана“ разруши 10 000 къщи, десетки училища и болници и събори електропроводи.

Метеорологичната служба на Мозамбик посочи, че до края на дъждовния сезон през март се очакват до шест тропически циклона.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени