Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин от Чуждестранния легион на Франция е арестуван в ЦАР

| обновено на 23.02.22 в 17:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Четирима военни от Чуждестранния легион на френската армия са задържани на летището в Банги - столицата на Централноафриканската република. Срещу тях е започнало разследване, съобщи агенция Франс прес.

Според местния прокурор те са с "френско, италианско, румънско и българско гражданство" и са заподозрени в подготовка на покушение срещу президента на страната, което френските власти категорично отхвърлят като "дезинформация" и "манипулация".

Войниците с обичайното си въоръжение са придружавали към летището френския генерал Маршноар, началник-щаб на мироопазващите сили на ООН в страната, както са съобщили от организацията и от френската армия.

Според местния магистрат обаче автомобилът им, без знаците на ООН, е минавал по трасето, където бил очакван президентският кортеж на Фостин Арканж Туадера, а в местните социални мрежи плъзнали обвинителни версии.

Инцидентът става в контекста на влошените отношения на Франция с бившата ѝ колония и при остра война за влияние на Русия, която Франция обвинява в антифренска кампания в страната.

Висш служител на ООН се е срещнал с президента Туадера, за да иска освобождаването им.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!