Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо Нигерия унищожи 1 милион ваксини срещу Covid-19?

Полицай стои до кашони с ваксини срещу Covid-19 в сметище в Абуджа, Нигерия, 22 декември 2021 г.
Снимка: Ройтерс

В началото на февруари във Facebook се припомни популярно от края на 2021 г. видео, в което са унищожени хиляди ваксини срещу Covid-19. Споделящи публикацията възприемат постъпката като знак на несъгласие с ваксинирането.

От видеото става ясно, че ваксините са произведени от фармацевтичната компания Astra Zeneca.

Каква е истината?

На 22 декември на сметище в предградието на нигерийската столица Абуджа са унищожени с булдозер 1 066 214 дози ваксини AstraZeneca с изтекъл срок на годност. Акцията има за цел да увери обществеността, че препаратите няма да бъдат използвани за ваксинация.

Според Фейсал Шуайб, изпълнителен директор на Националната агенция за развитие на първичното здравеопазване (NPHCDA), унищожаването е „възможност за нигерийците да повярват“ в програмата за ваксинация на страната.

Подробна информация и снимки от процеса по унищожаване са публикувани на 23 декември от информационната агенция Синхуа (XINHUA). От снимките се потвърждава информацията, че се унищожават ваксини със срок за годност до ноември.

Защо ваксините са с изтекъл срок на годност?

На 8 декември агенция Ройтерс съобщи, че срокът на около един милион ваксини срещу Covid-19 в Нигерия е изтекъл през ноември, без да бъдат използвани. Агенцията има информация, че дозите са на AstraZeneca и са доставени от Европа по линия на COVAX - световната инициатива „Глобален достъп до ваксините Covid-19“, която цели да се постигне равен достъп до ваксините срещу Covid-19.

Според източник на Ройтерс някои от дозите дори са пристигнали в рамките на четири до шест седмици след изтичане на срока им на годност и не могат да бъдат използвани навреме. Други пък са доставени близо до изтичането на срока им. Проблемите с логистиката също оказват влияние.

"Имахме много малко време, само седмици, за да ги използваме, като приспаднем времето за транспорт и доставка до потребителите", казва нигерийският здравен министър Осаги Еханире.

СЗО също потвърждава информацията за изтеклия срок на годност. В отговор на Ройтерс организацията казва, че "Загубата на ваксини може да се очаква във всяка програма за имунизация и в контекста на разпространението на Covid-19 е световен феномен."

Ваксините на AstraZeneca могат да се съхраняват най-малко шест месеца от момента на производство при подходящи условия.

На 14 декември властите в Нигерия съобщават плановете си да унищожат ваксините. И уверяват, че няма да приемат повече ваксини с кратък срок на годност. Вследствие на това месец след унищожаването на ваксините, Ройтерс съобщава за ръст на ваксинациите в страната. Към 28 февруари 4% от населението е напълно ваксинирано. 

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени