Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Късата клечка" – нов български филм по кината

На 11 март в кината у нас излиза „Късата клечка“. Филм, чието действие се развива в една вечер през 1979 година и е по действителен случай. Комедия и драма се вплитат в лентата на режисьора Димитър Петков по сценария на Димитър Златинов. Порочни връзки, основани на страх и изнудване, мръсни тайни, които свързват отговорни хора; всичко това, което днес обществото ни нарича „зависимост“. 

Още през 2020 година „Късата клечка“ беше прожектиран на фестивала „Златна роза“, но заради пандемията премиерата в цялата страна идва година и половина по-късно. Действието във филма се развива в нощното дежурство на четирима милиционери през 1979 година. На Бъдни вечер, когато Съветският съюз нахлува в Афганистан. Това е вплетено в сюжета по гротесков начин, разказва режисьорът Димитър Петков:

"Милиционерите в началото хитруват, искат да прикрият началника си, така да се каже, да му създадат легенда и използват инвазията в Афганистан за някаква невинна лъжа, която после обаче ги увлича в поредица от все по-трудни за преглъщане лъжи и невинната лъжа стига до чудовищно престъпление."


Събития от преди 40 години, които отекват в случващото се около нас и днес. Сценарист на филма е Димитър Златинов, който живее в Австралия. Режисьорът Димитър Петков казва, че е прочел сценария за една вечер – останал е впечатлен от това как историята започва лековато, но стига до драматични измерения:

"Четейки сценария, имах нетърпение да прелистя следващата страница. Това много рядко ми се случва. Тук трябва с горчивина да призная, че за българското кино точно тази част, този елемент, да бъде интересно, често се пренебрегва в името на артистизъм или в името на нещо друго. А това човек с нетърпение да прелисти страницата или с голямо нетърпение да види какво се случва на екрана в следващия епизод, това усещане е много рядко. Аз, сигурно се сещате, чета много сценарии."

Двама актьори, Китодар Тодоров и Руслан Мъйнов, познати с комедийните си образи, този път ще изненадат публиката. Те отново ще ни разсмеят, но едновременно с това те са и лошите герои:

В другите роли ще видим Валери Йорданов, Никола Стоянов, Захари Танев, Елизабет Марангозова и Боряна Маноилова. Актьорски дебют прави каскадьорът Мирослав Петров. Във филма, освен войната в Афганистан, се припомня и потушаването на пражката пролет през 1968 година.

„Късата клечка“ ще бъде показан на 60 екрана в страната.

Чуйте целия репортаж в звуковия файл:


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна