Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Батман“ на Мат Рийвс – отвъд границите на комерсиалното кино и комиксите

Снимка: Alexandra Films

Когато на игрален филм се възлагат толкова високи комерсиални и критически очаквания, колкото на „Батман“, резултатът почти неизменно е разочарование. Както е известно обаче, изключението доказва правилото и новият филм на Мат Рийвс с Робърт Патинсън в главната роля е именно това изключение.

Само за премиерния си уикенд по света лентата генерира приходи в размер на четвърт милиард долара, инжектирайки безкрайно необходим тонус във все още възстановяващия се от коронавирусната пандемия сектор на киносалоните. Ала новият филм за Батман е много повече от комерсиален блокбъстър с популярен главен герой, който привлича масите.

Режисьорът и съсценарист на проекта Мат Рийвс взаимства най-доброто от предишните екранни адаптации на приключенията на Качулатия кръстоносец, дело на велики имена като Кристофър Нолан и Тим Бъртън, разказва в „Кино Аларма“ филмовият критик Георги Петров. Но въпреки това „Батман“ идва със свой собствен естетически почерк, свои собствени идеи за персонажите си и с развити социални мотиви, рефлектиращи модерната действителност по болезнено автентичен начин, какъвто рядко се асоциира със супергеройския жанр.

Мрачен, реалистичен и безкрайно напрегнат, филмът черпи вдъхновение и от творчеството на Дейвид Финчър със сюжета си, в който основен антагонист е сериен убиец, който оставя загадки за преследвачите си. Плод както на бедната си социална среда, така и на тъмните кътчета на Интернет, захранили егото му, Гатанката, изигран от Пол Дейно, е различен злодей от който и да е друг от антагонистите, изправяли се срещу Черния рицар на екрана през годините.

В главната роля Робърт Патинсън демонстрира потенциала на това колко богат, комплексен и интересен може да бъде неговия Брус Уейн и в продължения на филма, а поддържащите изпълнители като Зоуи Кравиц, Джон Туртурои неузнаваемия под превъзходния си грим Колин Фарел създават колоритна палитра от поддържащи персонажи около него.

Критическите похвали от отвъд океана не са напразни – „Батман“ продължава традицията на филмите за Черния рицар, които винаги носят в себе си нещо специално, нещо отвъд традиционните комиксови филми. Дали заради мрачната и красива естетика в режисурата, дали заради заредения със съспенс и важни теми сюжет, дали просто заради простото сетивно удоволствие от това да видиш как един от най-популярните герои на нашето време се завръща на големия екран в пълния си блясък, филмът на Мат Рийвс просто си струва гледането.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна