Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В окото на умиращ делфин

Новият филм на Драгомир Шолев „Рибена кост“ е включен в Балканския конкурс на 26-ия Международен София филм фест. Филмът проследява девет драматични истории, огледали се в окото на умиращ делфин, случайно открит на брега на морето, девет ситуации, в които хората са притиснати да реагират. 

Сценарият е на Драгомир Шолев, Емануела Димитрова и Георги Мерджанов. Оператор е Ненад Бороевич. Филмът е копродукция между България и Румъния, реализирана от опитните продуценти Росица Вълканова и Ада Соломон.

„Рибена кост“ е удостоен с наградата на Съюза на българските филмови дейци за най-добър филм на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“ 2021. Това е третият пълнометражен филм на Драго Шолев, след „Подслон“ – с наградата за най-добър филм в международния конкурс, най-добър български филм и наградата на публиката на София филм фест 2011 и „Прасето“ – със специалната награда на журито, награда за най-добър български филм и отличието на ФИПРЕССИ. И трите филма са започнали на София Мийтингс. 

Шолев е познат на публиката и с „Преди живота, след смъртта“, който получи наградата Jameson за най-добър късометражен филм на София филм фест 2005, представян в Ню Йорк, Лодз, Сараево, късометражният „Трябва да ти кажа нещо“, включен в селекцията на Kodak на Фестивала в Кан 2003, „Посредникът“, със специален диплом от конкурса Jameson на София филм фест 2008, включен в късометражни селекции на фестивалите в Карлови Вари, Барселона, Болоня, Тел Авив, Хирошима, Москва, Тулуза, Будапеща.

Чуйте режисьора Драгомир Шолев и продуцентката Росица Вълканова.

Снимки –  „Рибена кост“ 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна