Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черното и бялото във филма „Януари“

Игралният дебют на известния режисьор Андрей Паунов се нарича „Януари“ и е част от международния конкурс на 26-ия Международен София филм фест. Като проект той е награден още през 2017 на София Мийтингс. На фестивала на българското игрално кино „Златна роза“ миналата година получава специалната награда на журито и наградата на гилдия „Критика“ към СБФД.

„Януари“ е адаптация на пиесата на Йордан Радичков с участието на звезден актьорски състав: Йосиф Сърчаджиев, Самуел Финци, Леонид Йовчев, Захари Бахаров, Малин Кръстев, Борислав Чучков. Филмът е черно-бял и разказва историята от пиесата, но в различен вариант, в друго време и през погледа на днешния човек. 

Ето какво пишат от фестивала за филма: „Филмът се отдалечава от безплътния и лек радичковски абсурд, като избира вместо това черно-бялата естетика на хоръра, но пък не се отказва от театралния подход. Всяко от действията на героите е превърнато в плашещ ритуал с неясно значение, сградата оживява като кръвожадна машина, а гората навън поглъща героите един след друг без обяснение.“

Какъв е прочитът на Андрей Паунов на пиесата на Радичков, както и още подробности за филма, чуйте в интервюто с режисьора.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна