Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът "Мрак" на Душан Милич е част от програмата на София филм фест

Кадър от филма "Мрак"
Снимка: София филм фест
Най-новият филм на сърбина Душан Милич "Мрак“, посветен на последиците от войната в Косово, е включен в програмата на 26-ия София филм фест, а режисьорът дойде у нас, за да покаже лично лентата си пред публиката.

Пред зрителите Душан Милич сподели, че никога не си е представял, че ще покаже "Мрак“ в условията на нова война. 

Световната премиера на "Мрак“ беше на 33-ия филмов фестивал в Триест през януари, където беше включен в конкурсната програма и където грабна едно от най-ценните отличия – наградата на публиката за най-добър пълнометражен филм. Лентата е определяна жанрово като психологически трилър, чиято история е свързана с последиците от войната в Косово.

Копродукцията е между Сърбия, Дания, България, Италия и Гърция.

Режисьорът на "Мрак“ Душан Милич е познат на българската публика – от времето на неговия пълнометражен дебют "Ягода в супермаркета“ (продуциран от Емир Кустурица). Филмите му са представяни в различни издания на София филм фест. Вторият му филм "Гуча!“ (2006) спечели наградата на публиката на 11-ия София филм фест. 

Душан Милич е автор и на сценария на филма "Мрак“, освен че го режисира:

Историята за последиците от войната в Косово е разказана в рамките на 108 минути през очите на 11-годишната Милица, която живее някъде в планината в имот, заобиколен от гъста гора заедно с майка си и дядо си и ходи на училище с танк на мироопазващите сили. Когато слънцето залезе, семейството се барикадира в къщата, уплашено от ужасните писъци, които се чуват в гората.

Душан Милич казва, че след войната в Косово много семейства и от двете националности – сърби и албанци, са били разединени, уплашени и съсипани, както физически, така и душевно.

Убеден е, че никой е нямал нужда от тази война:

"Определено не съм очаквал, че ще пуснем филма в ситуация на нова война! Излъчването му се отложи с 1 година заради Covid пандемията и се оказа, че сега го пускаме в една напълно нова ситуация в света, която е много злощастна. Посветих този филм на баба ми, която почина в годината, когато завършихме филма. Бях изключително близък с нея и затова й го посветих. Иначе идеята за филма ми хрумна преди 6-7 години, но в киното никога не знаеш кога ще получиш финансиране. 2-3 години писах сценария и  развивах идеята. През 2018 година получих финансиране, а през 2019 година започнахме реално работа по филма".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Светослава Кузманова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна