Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бежанската драма "Доколкото мога да вървя" – претендент в Балканския конкурс на София филм фест

Стефан Арсениевич
Снимка: Ани Петрова
Шест киноразказа от региона в Балканския конкурс на 26-ия София филм фест (СФФ).

Балканският конкурс на СФФ традиционно включва най-успешните филми от региона през последната година. 2022 година не е изключение – в програмата ще бъдат представени изключителни заглавия, завоювали престижни отличия на едни от най-авторитетните кинофестивали в света.

Носителят на голямата награда за най-добър филм "Кристален глобус“ в Карлови Вари 2021 "Докато мога да вървя“ ("As Far As I Can Walk“) на сръбския режисьор Стефан Арсениевич е съвременен прочит на традиционен средновековен епос, в който африкански мигранти играят в ролите на сръбски национални герои. Творбата е посветена на изконната необходимост всеки човек да открие своето място в света, но тя е и приказка за любовта.

Изпълнителят на главната роля Ибрахим Кома също получава признание в Карлови Вари - наградата за най-добър актьор.

"Докато мога да вървя“ е копродукция между Сърбия, Франция, Люксембург, България и Литва. Продуцент от българска стана са "Чучков брадърс“, с подкрепата на ИА "Национален филмов център“.

Във филма, който преди дни получи отличие (Special Mention) и на 33-ия филмов фестивал в Триест, участват и българските актьори Башар Рахал и Стефан Денолюбов.

Стефан Арсениевич е един от най-обещаващите представители на новото балканско кино. Роден е в Белград през 1977 г., завършва Факултета по драматични изкуства в Белград, отдел за кино- и телевизионна режисура. От 1997 до 2002 г. прави късометражни и документални филми.

В интервю за предаването "Хоризонт до обед" той разказа как му е хрумнала идеята за този филм:

"Беше невъзможно да не забележиш всички тези бежанци по улиците, когато се случи мигрантската криза. Над 1 милион души пристигнаха в Белград и това ми напомни на бежанците от войната в Югославия през 90-е години. Направи ми впечатление, че в медиите мигрантите бяха представени само като абстрактни числа, но не и като хора. Започнах да говоря с тях и да слушам техните истории. Осъзнах, че много мигранти приличат на мен – образовани и от средната класа. Тогава започнах да мисля как мога да направя филм за това".

Пред БНР сръбският режисьор сподели интересен факт за себе си:

"Празнувам рождения си ден в България от 2005 година насам. В Сърбия всички знаят, че на рождения ми ден съм в България".

Цялото интервю със Стефан Арсениевич можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна