Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирландският „Вълк“ на София филм фест

Снимка: SFF

В Деня на Св. Патрик, Националния празник на Ирландия (17 март), можете да видите в Дома на киното ирландския филм „Вълк“ с режисьор – Натали Бианкери в рамките на 26-ия София филм фест. Този филм се състезава в международната програма на фестивала. 

Вълк“ е вторият пълнометражен филм на Натали Бианкери, копродукция между Ирландия, Великобритания и Полша, и въвежда в непознатата за мнозинството вселена на хората, страдащи от видова дисфория – състояние, в което смятат себе си за различни животни. Всъщност „страдат“ може би не е точната дума. Да, тяхното битие наистина е болезнено, но не поради нещо друго, а поради „изправителните норми“ на обществото, което се опитва да им наложи човешка идентичност в специалната „клиника-зоопарк“, в която се развива действието. 

Джейкъб страда от видова дисфория и вярва, че е вълк, затворен в тялото на тийнейджър. Изпратен е в „зоологическа градина“ – клиника, специализирана за хора в това състояние, която се ръководи с твърда ръка от д-р Ман. Наричан „пазачът на зоопарка“, противоречивият и жесток лекар, който може да накара и самия Нарцис да се изчерви, прилага екстремни „лечебни“ терапии, като не очаква нищо друго освен покорно поведение и бързо възстановяване от своите домашни любимци. По стечение на обстоятелствата Джейкъб е мистериозно привлечен от дългогодишна пациентка, която мисли, че е дива котка.

Филмът е представен като проект 15-ото издание на София Мийтингс през 2018 година, където получава Голямата награда „Дани Лърнър“, връчена от филмово студио „Ню Бояна“. Заснет е по време на първите Covid вълни, а в главната роля е Джордж Маккей, познат от „1917“ на Сам Мендес. 

В известен смисъл "Вълк" напомня на "Полет над кукувиче гнездо" на Милош Форман и Кен Киси.

Снимки – София филм  фест

17 март от 15:30 часа в Дома на киното

Чуйте интервюто от звуковия файл.

Натали Бианкери започва кариерата си в ВВС и продължава да работи като режисьор и продуцент на документални филми в областта на изкуството, историята и науката. Нейният късометражен филм "Прекосяването" (2014) е показан на повече от 40 международни кинофестивала, сред които Международния фестивал в Единбург, Независимия филмов фестивал в Берлин и София филм фест. Късометражният ѝ филм "Безсмислици" (2016) печели субсидия за сценарий за „най-оригинална концепция за късометражен филм“.

ИЗБРАНА ФИЛМОГРАФИЯ
2014 "Прекосяването" (The Crossing) – къс.
2016 "In the Flesh" – къс.
2016 "Безсмислици" (Gibberish) – къс.
2019 "Аз бях тук" (I Was Here) – док.
2019 "Nocturnal"
2021 "Вълк" (Wolf)

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени