Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

53 години от премиерата на филма “Мъже в командировка“

Снимка: facebook/groups/bgkino

През 1969 г. на 21-ви март е премиерата на филма “Мъже в командировка“, който е завършен като продукт още през 1968 г..

„Мъже в командировка“ е български игрален филм на режисьорите Гриша Островски и Тодор Стоянов, по сценарий на Любен Станев. Оператор е Тодор Стоянов. Музиката във филма е композирана от Петър Ступел.

Мария Нейкова и Михаил Белчев изпяват песента на Петър Ступел към филма – „Закъснели срещи“, с която през 1969 г. печелят Първа награда на „Златния Орфей“.

Екипът създава едно произведение, което кара хората да се замислят за това доколко успяваме да съхраним чистата и даващата любов.

Филмът се състои от три новели със самостоятелен сюжет – „Пуловерът“, „Гост“ и „Епизодът“. Обединяващата идея е любовта и взаимното уважение между партньорите.
Пуловерът“ – Кирил казва, че заминава в командировка. Съпругата му Мария решава да го изненада като му изплете пуловер. Тръгва да носи прежда и попада на колата на мъжа си, с която би трябвало да е заминал, спряна пред непознат дом. Мария трябва да реши дали да премълчи изневярата и да запази семейството си.

Гост“ – Финансовият инспектор Кантарев, застаряващият вече мъж, е привлечен от красива млада сервитьорка и започва да мечтае за любовна авантюра с нея. Тя го поканва у дома си, където го запознава със съпруга си, и Кантарев осъзнава, че Данчето вижда в негово лице само бившия си учител, към когото изпитва най-добри чувства.

Епизодът“ – Главното действие се развива между млада актриса – Снежа, нейния приятел, войник, и директора на продукцията – Бижев. Момичето е на снимачната прощадка, а приятелят ѝ е излязъл от казармата, само за да я види и не разполага с много време. Снежа и директорът флиртуват, но когато Бижев се запознава с приятеля ѝ, решава да се отдръпне.

Чуйте коментара на водещата и запис от Златния фонд на БНР в звуковия файл Снимки: facebook/groups/bgkino
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени