Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът за Боян Радев „Гладиатор“ с премиера на СФФ

Документалният филм "Гладиатор" за първия двукратен олимпийски шампион по класическа борба на България и един от най-големите колекционери и меценати Боян Радев има своята премиера на София филм фест. 

На 23-ти март в Дома на киното за първи път за публиката ще се отворят и шампионското сърце, и пещерата със съкровища от легендарната колекция на Радев, а премиерата съвпада и с 80-годишния юбилей на шампиона. 

Екипът на „Артефир“ отново обръща внимание на тази тема, защото е изключително важен и въпросът за меценатството в България. "А това е един филм за силата на духа, за един човек на ръба на живота, който потегля към миналото, за да се срещне със себе си – среща на борба и помирение, на творчество и разруха", заявява режисьорът – Николай Василев:

„Боян Радев се оказа изключително интересен образ, направо един Кинг Конг, образ, който цял живот е водил битка със себе си, даже дори с животното в себе си. След учителя Теодосий Теодосиев и филма „Формулата на Тео“ мислех, че няма да имам по- сложен образ. Аз лично не съм фен на борбата и на спорта, представата ми за него първоначално беше различна, но когато започнах да се запознавам с неговата история и метаморфозите на душата му, го преоткрих. Той е един самообучил се човек, издигнал се до нивото на това да колекционира най-доброто от българското изкуство. Опитвам се аз самият да колекционирам формули за промяна с героите и филмите си и работата си, това видях и при Боян Радев. Към изкуството го ориентира една среща с Дечко Узунов и първата му картина от колекцията. Оттам тръгва. Тази душа, неговата, притежава такива качества, за които не е обучавана. Филмът е пълен с интересни истории и забавни. Гледали сме да не е зализан филмът, защото самият Боян е ръбат.“

Във филма заедно с Боян Радев са и неговите приятели – треньорът Слав Славов, скулпторът Павел Койчев, реставраторът Емил Чушев и фотографът Бончук Андонов. Дечко Узунов обиква Боян Радев като син, Атанас Яранов, Павел Койчев, Светлин Русев и Иван Вукадинов са негови съветници. По-късно самият Боян ще каже: "Колекционерството ме спаси като личност". Пътят до върховете на спорта и изкуството граничи с невъзможното. 

Филмът изследва двойствеността на душата му – на грубия гладиатор и финия познавач на красотата. Боян Радев казва: „В живота плувам по края, влезеш ли навътре, може да не излезеш“. 

80-годишният юбилей на Боян Радев съвпада с премиерата на документален филм за него „Гладиатор“, който може да бъде видян в рамките на София филм фест. 

Две прожекции са предвидени в програмата на фестивала – на 23-ти март от 18.30 ч. и от 20.30 ч. в Дома на киното.

Снимките са предоставени от Николай Василев

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!