Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 22 март документалният филм ще бъде представен едновременно в България

Филмът "Къде си, Адам?" води в манастира Дохиар на Атон

Пътуваме до Атон с документалния филм "Къде си, Адам?" на украински екип, покана за премиерното излъчване в Пловдив от Даниел Нунев, разпространител за България. 

Филмът разказва за монасите от гръцкия манастир Дохиар на Света гора Атон. Нунев сподели, че той означава много за него и вярва, че ще бъде оценен от българската публика. Документалното кино е снимано в продължение на 4 години до 2018 г.

Сюжетът на „Къде си, Адам?“ се развива в древния манастир Дохиар на западния бряг на Атон – един от полуостровите в Егейско море, отдаден преди повече от хиляда години за изключително ползване на православните монаси. 

Природните картини са вплетени в почти непрекъсната поредица от труд и молитва, илюстрирайки ритмичната връзка между човека и природата, като по този начин намекват за рая, за който всички копнеем в дълбините на душите си. Но перлата на този великолепен византийски пейзаж се явяват самите монаси, чиято топлина и самобитност бяха запечатани с отварянето на завесата, криеща ежедневието им, където всеки има своите радости, надежди и слабости. 

Канейки създателите на филма в своята среда, монасите се надяват да събудят у всеки зрител памет за своето възкресение. 

Централната фигура на филма е старецът на манастира, игуменът Григорий, чийто дългогодишен опит на духовен възпитател го възнаграждава с дълбоко разбиране на човешката душа и нейното желание да се върне към състоянието, присъщо на човешката природа на Адам отпреди грехопадението.

Украйна, Гърция 2019, 80 мин., документален филмм, режисьори Александър Запорошченко и Александър Плиска

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени