Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Къде си, Адам?" – украинско-гръцка продукция за монасите от Атон

Снимка: https://programata.bg/

Филмът "Кьде си, Адам?" е украинско-гръцка продукция. През 2019 г. документалният филм за монашеския живот излиза на екраните. Българската премиера е през декември 2021 г. 

Режисьори на филма са Александър Запорошченко и Александър Плиска.

Филмът потапя зрителя в живота на един от манастирите на Света Гора Атон. Един монашески живот, пълен с автентични персонажи и „ежедневни светци“. Зрителят вижда историята на един напълно безпрецедентен начин на живот в една жива монашеска общност в средата на двадесет и първи век.

Сюжетът на филма „Къде си, Адам?“ се развива в древния манастир Дохиар на западния бряг на Атон, един от полуостровите в Егейско море, отдаден на изключителното ползване на монасите от източното християнство. Природните картини са вплетени в почти непрекъсната поредица от труд и молитва, подреждайки се в ритмична връзка между човека и природата, като по този начин намекват за рай, за който всички сме копнеели в дълбините на душите си.

Централната фигура на филма е старецът на манастира, игуменът Григорий, чийто дългогодишен опит на духовно възпитание го възнаграждава с дълбоко разбиране на човешката душа и нейното желание да се върне към състоянието, присъщо на човешката природа на Адам преди грехопадението.

Как така българинът Даниел Нунев се оказа активен участник в снимачния процес на филма?

За продукцията и личното си участие разказва в "Нашият ден" Даниел Нунев, който е участник в творческия и снимачен процес и разпространител на филма за България:

"Досега в България не е имало излъчване на подобен филм. Так, където той се показва, има голям интерес."
Даниел Нунев, БНР

"Всичко това започна по време на бременността на моята съпруг, тя успя да види трейлъра на филма, показа ми го и заедно с нея го гледахме десетки пъти. Писахме на автора на филма, защото искахме да го гледаме. Този процес се разви в няколко месеца.

Авторът постепенно започна да ни се доверява.

Филмът се излъчва само в кино салоните, няма го в Интернет.

Срещнах се с автора Александър Плиска, като за целта посетих Света Гора Атон и там нашето пътешествие стана още по-сериозно, по този начин успяхме да покажем лентата в България.

Хората, които гледат филма, могат да си отговорят на всички въпроси, които възникнат в тяхната душа. Той  е направен за всеки един от нас. Въпросът, който си задавах, беше дали съм готов и достоен да бъда част от този процес.“

Личното духовно откритие

"Личното духовно откритие може да стане чрез посещаване на такива свети места и човек да отрие себе си и да стане много по-добър."

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна