Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Златан Дудов – Работническа Одисея“ – филм за силата на творците, които остават в историята

Премиера на документално-игралния филм „Златан Дудов – Работническа Одисея“ беше на 21 март (понеделник) от 18:15 часа в Дома на киното в София. Режисьор на лентата е Михайло Коцев, филмът се прожектира в рамките на международния фестивал София филм фест.

Това е историята на родения в Цариброд през 1903 година почти забравен български режисьор, един от най-значимите филмови творци на миналия век.

Златан Дудов прави своя игрален дебют в Берлин с „Kuhle Wampe“. Точно преди Хитлер да дойде на власт, поставя и продуцира две пиеси на Брехт в Париж през 30-те години на миналия век.

Автор на сценария е Аксиния Велинова, оператор е Красимир Андонов, монтаж Йосиф Кокончев, автор на музиката е Иво Паспалски, а филмът е продукция на Аудиовидео "Орфей".

За филма разказва в “Нашият ден“ режисьорът Михайло Коцев:

“Златан Дудов е личност, която буди много силни чувства за мен като творец. Това е човек, работил с имена, които са в историята на киното – от Фриц Ланг до Айзенщайн. Имаме представител от Балканите, но някак неправедно забравен.

Глупаво е да се оправдаваме с това, че е забравен и пренебрегнат, защото е работил в Германия.“

Цензурата днес

“Не ме е страх от цензурата, страх ме е от нечистата игра на Балканите, която съпътства един творец, която е по-долна, отколкото самата цензура. Свалили сме нивото, даже повече уважавам истинската цензура в онези години, сега сме пошли и нечисти пред себе си. Няма да престана да се боря и да правя истинско кино.

Направих филма, защото имах нужда, а не защото съм спечелил пари и трябва да има какво да снимам. Не карам никой да гледа този филм, но е хубаво хората да се информират и да знаят какъв човек са имали, защото този човек е българин.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Повече за снимачните етапи, през които преминава филма, можете да чуете от звуковия файл.

Златан Дудов е роден на 30 януари 1903 г. в Цариброд. Семейството му е не особено заможно, работи само бащата като железничар. Първите му срещи с киното едва ли са още от детските години в Цариброд – Цариброд получава кино през двадесетте години на ХХ в.

Дудов напуска Цариброд през 1917 г. Заедно със семейството си заминава за София. По време на обучението си в Първа мъжка гимназия се включва в организациите на левицата и в гимназиалния театър. Училището завършва като отличник на випуска и през 1922 г. се записва да учи архитектура в Берлин. Целият свят се движи към Берлин, пише Иля Еренбург за този град през 1920-те години.

Със съдействието на фондация „Работническа помощ" Дудов заминава за Москва, за да пише дипломна работа на тема „История на руския театър". „Московският период“ е свързан преди всичко с познанството му с руския поет Сергей Третяков, който го въвежда в кръговете на групата „ЛЕФ".

Тук се запознава с Владимир Маяковски, Осип Брик и Сергей Айзенщайн. Златан Дудов посещава редовно представленията на Театъра на Мейерхолд и студиото на Вахтангов. Запозанава се с Дзига Вертов, когото особено уважава и цени.

След завръщането си от Москва той отново е безработен. Обратно в Берлин Дудов започва да страни от приятелите си, усамотява се и получава прякора „Der Steppenwolf“ по едноименния роман на Херман Хесе.

В този период Ханс Айслер го запознава с Бертолт Брехт. Дудов става асистент-режисьор в Брехтовия „Епичен тетьр", както са го наричали тогава на Шифбауердам (Schiffbauerdamm).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!