Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Байков: "Пътешественикът" е петият филм, който дублирам изцяло сам

| обновено на 05.04.22 в 17:48
Петър Байков в студиото на „Понеделник вечер“
Снимка: Иван Русланов

От 8 април в кината започва излъчването на анимационния филм "Пътешественикът", в който можете да чуете гласа на Петър Байков.

"Това е филм номер 5, който дублирам изцяло сам. Една история, която по особен начин ме развълнува, впечатли ме, докосна и направи една магия с мен - не само като човек, но и като актьор, като творец, който иска да се развива. Този филм за мен беше и е една голяма част от моя творчески път и в него мисля, че дадох най-много от себе си - от това, коeто ми се иска да давам на хората, за да се докоснат до това кой съм аз и мисля, че ще бъде много вдъхновяващ филм за много хора", каза за БНР дубльорът Петър Байков.

Той заяви, че още в детството си се е интересувал от дублирането на детски филми:

"Точно от там тръгнах от тези детски филми, които ме вдъхновиха. Не мисля, че е имало някакъв конкретен момент, в който някой да ми каже - сега ще дублираш филми. Това се случи, защото аз не спирах да го правя", допълни Петър в предаването "Понеделник вечер".

Петър Байков е филмов, театрален и озвучаващ актьор и инфлуенсър. Занимава се с дублаж на филми, сериали и реклами на български и на английски език. Придобива широка популярност за първи път с участието си в шести сезон на "България търси талант", където пресъздава на живо общо над 40 различни мъжки и женски гласа.

Роден е през 1998 година. Завършва Националната търговско-банкова гимназия в София и учи висше образование в Лондон - филмова и телевизионна продукция. През 2018 г. се връща в България, за да следва актьорско майсторство в Нов български университет в класа на професор Цветана Манева и доцент Снежина Петрова и завършва през 2021 г.

Озвучава за първи път всички мъжки и женски роли във филмите "Красавицата и Звяра" и "Господарка на злото" на "Дисни" като част от студентски проекти на НБУ със синхронен дублаж, а през 2019 г. прави дублаж на пълнометражен филм за "Игра на тронове". Озвучава и всички 45 роли в мюзикъла на Дисни – "Мери Попинз се завръща", като за първи път изпява с гласа си и всички песни на български език като част от своя студентски дипломен проект по актьорско майсторство в НБУ.

Петър има и дуетна песен с Елица Тодорова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна