Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият български финансов трилър вече е в кината

Снимка: burgas.bg

Филмът „Спекуланти“ е първият български финансов трилър. Александър Алексиев се завръща на големия екран, като този път се превъплъщава в ролята на Виктор Ангелов.

Сюжетът разглежда историята на млад университетски преподавател по финанси в престижен български университет. Приятелката му Никол (Боряна Братоева), обаче не е удовлетворена от връзката им и се впуска в авантюра с успелия борсов играч Деян (Дарин Ангелов). Съкрушен от случилото се, Виктор започва работа в брокерската компания на бившия партньор на загиналия му баща – Камен (Мариан Вълев), с цел да си върне Никол. След множество възходи и падения, алчността надделява и Виктор напуска Камен, започвайки работа при бащата на Деян – Рангел Вълканов (Димитър Баненкин). Там среща Ралица (Радина Кърджилова), която обаче е агент под прикритие на ДАНС, разследващ канал за пране на пари в структурите на Вълканов. Около тази история се заплита сюжетът на филма, който успява да предаде няколко послание за съвремието, да борави с нишови теми – като икономическия балон известен като дот-ком, за криптовалути, инвестиции.

Георги Костов
Освен реални борсови ситуации, историята заплита и междуличностните взаимоотношения в бизнес сферата и любовна история и ценности, сред които стремежа за успех, но и запазването на човешкото, а балансът между тях търси режисьорът – Георги Костов:

„Самият трейдинг не е познат като процес много за България. Има отделни финансови борси и къщи, не е нещо масово, през последните години започна повече да добива популярност. Интересното е, че човек може да търгува от вкъщи с един компютър, но трябва да има такива познания. Но каквито и да са те, това е нещо много рисково. Идеята беше на продуцента – Николай Христов, с него правихме и предишния ми филм „11 А“. Той ми спомена за темата, запознах се с негови приятели, които се занимават с това и си казахме колко много истории има на хора, които се занимават с това, нека да направим един филм.

Сценарист на филма стана Кузман Илиев, икономист и журналист. Първоначалното заглавие беше „животински бесове“, защото така са наречени като термин страховете на търгуващите, трейдърите по-точно казано, контролират пазара. Има основно драматургично събитие, героят да започне да пътува в някоя посока, която не му е удобна от самото начало. Искахме да изградим образ, който не е типичния трейдър, занимава се с друго и е икономист, но постепенно трябва да влезе в тази сфера. Въпреки че, в началото се противопоставя на това, но трябваше да има такова събитие в личен план да предприема такава крачка и да смени посоката си в живота. В един филм човек се опитва да каже много неща, зрителят да се замисли, заложили сме ценности на съвременното общество, дали винаги трябва да тичаме след парите.“

Централната отправна точка в трейдването във филма е реалната ситуация за промяна на стойността на франка. Лентата „Спекуланти“ обещава много динамика, обрати и неочаквани събития и вече е в кината.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени