Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мохамад Шахбаз Шариф e новият премиер на Пакистан

Мохамад Шахбаз Шариф
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пакистанският парламент избра опозиционния депутат Мохамад Шахбаз Шариф за нов министър-председател. Той трябва да състави ново правителство, което може да остане на власт до август 2023 г., когато трябва да бъдат произведени общи избори.

Шариф беше единственият претендент за поста на досегашния премиер Имран Хан, който загуби властта вчера след вот на недоверие в долната камара на парламента.

Шариф е брат на бившия министър-председател Наваз Шариф и беше избран с подкрепата на 174 депутати в 342-членното Национално събрание.

Преди гласуването депутатите от партията на Хан "Движение за справедливост" напуснаха парламента в знак на протест. А в цялата страна се проведоха демонстрации срещу отстраняването на Хан.

След избирането си Шариф оповести пакет от популистки мерки като вдигането на минималната заплата на около 135 долара и проекти за развитие на селските райони.

Новият премиер се обяви също за подобряване на отношенията с Индия и намиране на решение за Кашмир - хималайският район, който двете страни от десетилетия си оспорват.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна