Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ДР Конго беше потвърден случай на Ебола

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нов случай на починал с Ебола беше потърден в Конго, четири месеца след края на последната епидемия от смъртоносното заболяване в тази страна. В Западна Африка продължава да се разпространява и потенциално смъртоносната треска Ласа.

Заразеният с ебола в Демократична република Конго е бил 31-годишен мъж от гъсто населения град Мбандака, столица на провинция Екуатур. Той е имал симптоми още на 5 април, но не е потърсил медицинска помощ цяла седмица. Впоследствие е бил приет в център за лекуване на болни от Ебола, където е починал вчера.

"Времето не е на наша страна", заяви директорът на Световната здравна организация за Африка Матшидисо Моети, според когото заразата има две седмици преднина пред медицинските власти.

В Мбандака епидемии от Ебола е имало през 2018 и 2020, като в момента властите вече взимат мерки, за да ограничат разпространението на болестта, включително чрез ваксинации.

Властите в Гвинея са отчели случай на друго опасно хеморагично заболяване - треската Ласа. Заразено е 17-годишно момиче, чийто живот обаче към момента не е застрашен. Треската Ласа е по-заразна, но не толкова опасна, колкото Ебола.

Въпреки това в района на потвърдения случай в момента се работи по установяването на други заразени и карантинирането им.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени