Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път Кипър ще издаде емисия "зелени" облигации

За първи път Кипър ще издаде емисия "зелени" облигации. Новият финансов инструмент е съществена стъпка към прехода на страната към зелена икономика и съответства на целите в Националния план за възстановяване и устойчивост.

Правителството на Кипър упълномощи министъра на финансите да започне необходимата подготовка за успешното емитиране на "зелени", или "устойчиви", облигации, като се очаква страната да излезе с тях на международните капиталови пазари в началото на следващата година.

Целта е да се съберат от 500 млн. до 1 млрд. евро за инвестиции в проекти, свързани с климатичните промени, подобряване на устойчивостта на околната среда, развитие на екологично чисти бизнес дейности.

Използването на зелените облигации ще предложи на Кипър много ползи и предимства, включително достъп до нови международни инвеститори, посочиха от Министерството на финансите.

Насърчаването на този нов финансов инструмент ще даде на страната голям тласък за реализиране на реални политики за екологично развитие, подчертаха още от министерството.

"Зелените" облигации са и съществен етап в преминаването на Кипър към зелена икономика и постигането на екологичните цели в рамките на европейските политики.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени