Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жива верига днес в Никозия срещу изграждането на турската АЕЦ "Аккую"

Снимка: No Nuclear Platform

Жива верига със запалени свещи през буферната зона в Никозия ще образуват днес заедно кипърски гърци и кипърски турци. Акцията е в памет на жертвите на "Чернобил" и протест срещу изграждането на турската атомна централа "Аккую" на брега на Средиземно море.

"След "Чернобил" и "Фукушима" утре може да е Аккую”, предупреждават в съвместната си декларация неправителствени организации, политически партии, граждански активисти от двете кипърски общности, обединени в антиядрена платформа на острова (No Nuclear Platform).

Те призовават всички кипърци да кажат "не" на изграждането и бъдещата работа на първата турска атомна електроцентрала "Аккую", която в момента се строи.

Тя се намира само на 90 километра от северното крайбрежие на острова, в силно земетръсна зона, близо до линията на разлома, посочват от кипърската антиядрена платформа. При нейната експлоатация са застрашени цялото Източно Средиземноморие и Близкият изток, бият тревога организаторите на протеста днес.

Според тях управлението на ядрените отпадъци също е проблем, който ще има отрицателно въздействие върху региона.

Атомната електроцентрала "Аккую" се изгражда от руската държавна корпорация "Росатом". Първият ѝ енергоблок се планира да влезе в експлоатация догодина, но според информации от международни агенции наложените санкции на Русия заради инвазията ѝ в Украйна затрудняват строителството ѝ и е възможна промяна в сроковете.

Домът за сътрудничество в буферната зона в Никозия, където ще се образува живата верига. Снимка: Бранислава Бобанац


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна