Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Цолов избра номера на Сена, ще кара с №12 в испанската Формула 4

Талантливият ни пилот Никола Цолов ще се състезава във испанската  Формула 4 през тази година. Мечтата на 15-годишното моче е един ден да стигне и до Формула 1. За да постигне  тази цел той работи усърдно, като пътят към най-технологичния спорт в света минава през спечелването на шампионата тази година.

„Трябваше бързо да свикна с новата кола, понеже имаше нова версия на колата, а не можахме да вземем всички коли навреме за тестовете. Затова беше трудно за пилотите да караме дълго време с новата кола, но въпреки това успях бързо да свикна с новата кола. Това е и причната днес пак да сме на пистата, в седмицата на състезанието, за да видим дали всичките 5 коли са готови“.
„В началото беше много по-различно от картинга. Трябваха ми доста тестове, за да свикна с държанието на колата. Сега обаче има 15 дни каране на колата и мисля, че съм перфектно готов за сезона и за първото състезание“, заяви Цолов относно разликата между картинга и Формула 4, като допълни: „Първоначално със старата кола ми беше трудно да свикна, че трябва да се кара по-агресивно. Във Формула 4 няма толкова аеродинамика, колкото във Формула 3, Формула 2 и 1. Затова трябва да даваш повече газ в завоите. Сега вече съм свикнал перфектно с колата“, коментира той по време на събитие, организирано от единия от неговите спонсори – „Булсатком“. Именно на него и бе оповестено официално подпесването на споразумение за спонсорство между младия пилот и най-големия разпространител на телевизионно съдържание в България. Като такъв, "Булсатком" ще излъчва състезанията на Никола Цолов през този сезон във Формула 4 в ефира на "b1b.box". Компанията се присъединява към "Scalefocus", "Persy" и "RaceFacer", като спонсор на младока в този ключов и решителен момент от кариерата му.

„През седмицата всеки ден ходя до завода на „Кампос“, за да тренирам. Съботи и неделя, когато няма състезания, имам свободно време. Аз обаче винаги трябва да съм фокусиран, за да сбъдна мечтата си“, каза Никола относно малкото свободно време, което има заради подготовката за новия сезон.

Тийнейджърът открои професионализма във Формула 4: „Във Формулата всичко е много по-професионално и не говориш само с механика си относно това, кое е правилно и грешно. След като слезеш от колата, с инженера обсъждате какво е най-добро да се промени в сесията. Пишем за всеки завой какво усещаме. Говорим за това какво бихме променили ако на някой завой предната гума блокира или задните се пързалят. Доста повече работа трябва да свършиш, а да направиш колата по-добра. Вече съм свикнал с отбора, харесва ми как работим с инженера ми и наистина съм готов за първото състезание“.

Цолов разкри и каква е причината да кара с №12 във Формула 4: „Ще участвам с №12, защото първото ми състезание в картинга беше с №12. Доста вярвам в този номер. Един от идолите ми – Аертон Сена, е бил с този номер“.

„В шампионата има 7 писти. Първата е в Портимао. Спа в Белгия ми е една от любимите и ми хареса много като писта, след като правихме тестове там преди няколко седмици“, каза „Българския лъв“, чието първо състезание е в Португалия на 30 април.

„Аертон Сена, Фернандо Алонсо, Верстапен миналата година ми хареса много как караше“, сподели той кои са идолите му.

Като част от академията за млади таланти на тима от Формула 1 Алпин, Никола вече поддържа тесни контакти с хората в отбора, както и с Фернандо Алонсо, който взе българина в своята школа: „Ходих в завода на Алпин в Англия. Заведоха ме да видя болида и да се запозная с всички и мига да кажа, че заводът там е огромен. Видях всичко кое къде е. Хареса ми и начинът им на работа, който е супер професионален“.

Самият Алносо също се старае да обръща внимание на младия пилот и да му помага в стъпките по пътя към мечтата – Формула 1: „Въпреки че има много състезания и няма много време между тях, Алонсо успява да ми обръща доста внимание и когато го питам нещо, се чуваме и ми казва какво е мнението му и какво би направил в тази ситуация. Винаги ми дава съвет“.

Макар и само на 15, Цолов вече може да служи като пример за младите за това, как човек може с много работа и себераздаване да върви уверено към постигането на целите си и сбъдването на мечтите си: „Да, вече съм се замислял за това да бъда модел за подражание. Винаги съм искал да помогна на други деца, на всички хора, на които им трябва помощ за карането. Винаги съм се пробвал да помагам, като съм го правил и с моя съотборник, което не е много тактично, защото сме конкуренти и искам да го бия“.

Що се отнася до това, главният изпълнителен директор на "Булсатком" Станислав Георгиев споделя: "Важно е за децата да има български модели за подражание. Никола попадна много точно в критериите, които бяхме определили. Той е млад, талантлив и е изключителен професионалист. Той скоро ще бъде идол на децата в България". 

„Алонсо ми обяснява за особеностите на пистите. В Портимао например ми казва за бордюрите, които могат да наранят пода на колата. За Спа ми каза, че трябва да държиш висока скорост в завоите, но в същото време да пазиш гумите“, каза още „Българския лъв“ относно работата си с двукратния шампион във Формула 1.

Цолов вече е начертал пътя пред себе си, но разбира, че трябва да положи сериозни усилия, за да успее да изпълнява точките в своя план: „Да, има перфектния начин, по който трябва да се случат нещата. Той е: сега Формула 4, следваща година Формула 3, по-следващата – Формула 2 и след това 1. Лесно е да се каже, но е много трудно да се постигне. Даже днес понеже трябват повече точки в лиценза, отколкото преди няколко години, затова трябва да караш повече и да спечелиш повече състезания, за да можеш във Формула 1 и да вземеш лиценз. В най-добрия случай трябва да спечеля тази година“.

„Шансът да се спечели шампионатът е доста висок, но има 21 състезания. Имаме 7 уикенда, но във всеки уикенд има 3 състезания. Затова трябва да си постоянен, да не пропускаш състезания, да не правиш фалстарт, понеже тогава има наказания. Вече разгледах относно последните трима шампиони във Формула 4. За да спечелиш, трябва да имаш повече от 300 точки, да имаш повече от 10 победи и максимум 3 пъти да си извън точките. Затова не трябва да правя грешки и да съм постоянен“, каза 15-годишният талант относно шансовете си да спечели шампионата във Формула 4.

Той непрекъснато наблюдава пилотите в по-горните дивизии, за да може да черпи от техния опит по пътя, по който е тръгнал: „Гледам как работят пилотите във Формула 1. Преди в картинга не гледах Формула 3 и Формула 2, но тази година доста се интересувам за тях, защото това е по пътя, по който и аз ще мина и трябва да видя какъв е най-добрият начин, по който да го направя това. Затова винаги крада занаят от другите и най-вече от Фернандо. Там е най-лесно, защото той може да ми каже какво прави“.

„Познавам се с много хора във Формула 4, като с някои сме карали на картинга, но няма приятели на пистата“, каза още Цолов.

Наред с всичко останало, Никола следи изкъсо и случващото се във Формула 1, в която настъпиха доста промени от началото на този сезон: „Промените според мен са по-добре от миналата година, защото колите могат да се следват доста по-близо. Вече самият под на колата има повече значение, отколкото аеродинамиката на предното крило или задното. Затова е и проблемът в края на правата, където болидите подскачат и състезанията се случват много по-добре, въпреки че колата е доста по-трудна за каране, понеже е по-тежка“.

„Пилотът, който искам да спечели тази година, е Фернандо, въпреки че нямаше късмет в първите състезания. Мисля, че може да се върне в следващото състезания, защото е доста бърз. Надявам се нещата за него да се обърнат“, изрази своите пристрастия относно сезона във Формула 1 българинът.

Той разкри и какви са спецификите на болида във Формула 4: „На вид доста прилича на Формула 3, просто няма толкова аеродинамика, не е толкова бърз, но е доста хубава кола за каране. На мен много ми харесва, повече ми харесва от картинга, по-бърза е колата. Първите неща, с които трябваше да свикна с тази кола спрямо картинга е, че в бързите завои колата има повече аеродинамика. С няколко обиколки се свиква бързо“.

В същото време стана ясно, че един от големите телевизионни оператори , нас „Булсатком“ кава спонсор на Никола Цолов. Привържениците на на моторния спорт ще могат да проследят всичките седем кръга с него участие. Първият ще се проведе този уикенд, 30 април – 1 май, в Портимао, Португалия, а вторият в Херес, Испания, на 28-29 май. Следващата надпревара ще бъде отново в Испания, във Валенсия, на 11- 12 юни. Спа в Белгия ще посрещне участниците в четвъртата част от F4 на 8-9 юли, а Арагон, Испания – стартът на петата надпревара на 3-4 септември. Шестото състезание ще се проведе в Навара, Испания на 1-2 октомври. Последният кръг ще завърши сезона в Барселона, Испания, на 12-13 ноември.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени