Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поскъпват храните, внасяни във Великобритания от ЕС

Супермаркет в Лондон, 26 април 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Брекзит е довел до покачване на цените на храните, внасяни във Великобритания от ЕС, което пък задълбочава кризата с поскъпването на живота, показва нов доклад, поръчан от мозъчния тръст "Великобритания в променяща се Европа".

В същото време силно е намалял износът на Великобритания, особено към по-малките страни в ЕС.

В публикувания доклад се казва, че търговските бариери, наложени след напускането на ЕС, са довели до 6-процентно увеличение на цените на храните на Острова между декември 2019 – септември 2021 година, което увеличава още повече финансовото бреме за домакинствата.

Докладът установява, че продукти с голям вносен дял от ЕС, като прясно свинско месо, домати и конфитюри, са много по-засегнати, отколкото вносът от други страни по света на далеч по редки продукти като риба тон и екзотични плодове, като ананаси, например.

Заключенията в доклада, изготвен от изследователи на London School of Economics, са, че "покачването на цените определено е в резултат на солидното въздействие на търговските проблеми след Брекзит".

В същото време изследователите посочват, че тежките бюрократични мерки са принудили британските износители да престанат да изнасят много продукти за по-малките страни членки на ЕС, без да се посочват конкретни имена.

Тази тенденция важи в по-голяма степен за по-малките британски компании, които понасят по-тежко ефектите от Брекзит.

Много тревожно е, че износът на Великобритания към най-важния ѝ пазар е намалял с една трета, посочва докладът.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна