Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разказите от планината, разкази от всякакви хижи

Проектът “Разказите на хижаря“ от Камен Котев и Христомир Алeксандров

6
Снимка: "Разказите на хижаря"

"Разказите на хижаря" е телевизионен проект който ни представя вълнуващи истории от планинските хора.

Проектът е създаден от Камен Котев и Христомир Алeксандров. Двамата обикалят планините и хижите из цялата страна, като събират истории, разкази, любовта към туризма и природата.

Те скоро се върнаха от приключението си до едно родопско село, което е заобиколено от величествените планини Рила и Пирин. Посетиха най-високото село в България – Орцево, където живеят “уникални хора, душите им летят, те пеят докато говорят, гласовете им са като мелодия“. Срещата им с тези хора, сърдечните разкази, гостоприемността и спомените на отминалото време истински ги разчувстват:

“Те там са като един. За пръв път решаваме да направим нещо с тях. Това е един допълнителен проект към “Разказите на хижаря“, който ние също искаме да развием. Там няма млади, няма стари, няма деца – всички светят, говорят по един мелодичен начин, докосват се, държат се за ръце, гледат се в очите, прегръщат се“.

Александров и Котев разказаха, че идеята се е зародила когато са били в хижа „Орлова чука“. При тях около огъня дошъл хижарят и започнал да разказва на групата стари истории и приказни разкази.

“Разказвайки тези истории, ти попадаш в един друг свят. Един свят на приказки даже“, споделиха гостите:

“Ти отиваш и си им нагости. Отиваш в техния дом и те посрещат като близък гост. Всъщност напоследък наистина има все по-голям интерес на младите хора да стават хижари, да вземат дори изоставени хижи и да ги ремонтират. Вече имаме такива примери на Витоша и т.н.“.

Те споделят, че младите хижари често правят фестивали, събирания, свирят на китари, имат нови идеи, а от скоро съществува и професия – хижар.

Планинарите са обиколили 70% от хижите в България, като всички общо са около 700, а близо половината се поддържат активно.


По публикацията работи: Ралица Тачева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна