Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Централната банка отчете намаляване на инвестиционната активност в Русия

Централната банка на Русия понижи основния лихвен процент за втори път от началото на така наречената военна операция в Украйна. От регулатора обясниха решението си с намаляването на рисковете за ценовата и финансовата стабилност. На този фон рублата поскъпна рекордно спрямо долара и еврото.

На извънредно заседание в началото на април Съветът на директорите на Централната банка намали основната лихва от 20 на 17%, а на днешното си заседание - от 17 на 14%. Председателят на регулатора Елвира Набиулина заяви пред журналисти, че инфлационният натиск и инфлационните очаквания се понижават в резултат на намаленото търсене и укрепването на рублата. В същото време намаляват предлагането и икономическата активност като цяло, допълни Набиулина.

"Разривът на технологичните, производствените и логистичните вериги и прекратяването на дейността на някои чуждестранни компании води до намаляване на асортимента и достъпността на някои потребителски стоки".

Председателят на Централната банка отчете и намаляване на инвестиционната активност в Русия. 

"При такива условия компаниите по-скоро са готови да вложат наличните свободни средства в безрискови активи или да ги върнат на инвеститорите, отколкото да ги насочат към развитие. Освен това, част от инвестиционните проекти загубиха актуалност и не могат да бъдат завършени. А за подготовката на нови е необходимо време". 

Набиулина прогнозира инфлация между 18 и 23% до края на годината и спад на брутния вътрешен продукт с 8-10 на сто. Според нея икономиката ще започне да се възстановява бавно през 2023 година. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна